Η επιφυλακτικότητα, η αγωνία και ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία της χώρας, πλανώνται σα «φάντασμα» στις τάξεις των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού για τη νέα τουριστική χρονιά και υπό το πρίσμα αυτό, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξή της κάθε άλλο παρά αισιόδοξες διαγράφονται, με την παραμονή στο ευρώ να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση για την οικονομία.

Τόσο ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Γιώργος Τελώνης, όσο και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Σπύρος Γαλιατσάτος, «στάθηκαν» στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και των αγορών- στόχων για την Ελλάδα. Με μια φωνή και οι δυο υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό η παραμονή μας στο ευρώ, με τον κ. Τελώνη να τονίζει ότι «δεν περνάει καν στο μυαλό μας ότι μπορεί να βγούμε εκτός».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γαλιατσάτος σημειώνει ότι ο «ξένος τουρίστας θέλει να ξέρει σε τι νόμισμα θα κάνει τις συναλλαγές του», με το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή την περίοδο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι για αύξηση των κρατήσεων. Ενδεικτικό αυτή της κατάστασης είναι και η κίνηση του διεθνούς Tour Operator, TUI Nordic, να ζητήσει το προηγούμενο διάστημα από Έλληνες επιχειρηματίες να υπογράψουν συμβάσεις για πληρωμή τους και στο εθνικό νόμισμα που τυχόν προκύψει από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των αφίξεων το 2012 ο κ. Τελώνης αλλά και ο κ. Γαλιατσάτος διστάζουν να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δυο ζητήματα που είναι ικανά να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση του 2012.
Ο μεν κ. Γαλιατσάτος κάνει λόγο για ανυπαρξία τουριστικής προβολής και στηλιτεύει την τραγική, όπως υποστηρίζει, καθυστέρηση στην υλοποίηση του φορέα τουριστικής προβολής και μάρκετιγκ (συνεργασία ΕΟΤ και Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Από την πλευρά του ο κ. Τελώνης σημειώνει την άνοδο της αγοράς της Βορείου Αφρικής, σημειώνοντας ότι εφέτος θα απορροφήσει σημαντικό μερίδιο από τις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά δήλωση του κ. Τελώνη είναι «παραπλανητικό να μιλάμε για σημαντική άνοδο των αφίξεων το 2012, όταν ο στόχος θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού».

Ως άμεση προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλαδα, ο κ. Τελώνης περιγράφει την επίλυση των προβλημάτων με τις θεωρήσεις Visa για τις χώρες εκτός συνθήκης Σέγκεν και ζητά επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος. Φωτεινό παράδειγμα άλλωστε είναι οι δράσεις που έχει αναλάβει Ελλάδα με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και με τις άλλες χώρες, όπως την Κίνα, την Ουκρανία κλπ.

Για το 2012, σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι τομείς και κλάδοι της βρίσκονται σε ύφεση, ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, ενώ χάρη στον τουρισμό συγκρατήθηκε εφέτος η αύξηση της ανεργίας και περιορίστηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 1- 2 εκατοστιαίες μονάδες, όπως τονίζεται από τους παράγοντες του κλάδου.

Για τα επόμενα χρόνια, ο ρόλος του τουρισμός αναμένεται να είναι καταλυτικός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς επίρρωση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, 220.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν από την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
    
Κώστας Χαλκιαδάκης