Διπλό ρεκόρ έσπασε το 2016 ο τουρισμός της Γεωργίας. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών ξεπέρασε τα 6 εκατ., ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Επιπλέον, το προηγούμενο έτος ο τουρισμός επέφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν το σύνολο του προϋπολογισμού της χώρας είναι 3.34 δις. δολάρια.

“Πέρυσι 1.037.564 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν τη Γεωργία, δηλαδή κατά 12% περισσότερο από ό, τι το 2015 », δήλωσε ο Giorgi Chogovadze, ο επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Τουρισμού της Γεωργίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 26 χρόνια ανεξαρτησίας της Γεωργίας αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό εισροής Ρώσων ποτέ.

Ρεκόρ επίσης επετεύχθη από την άποψη της εισροής ξένων τουριστών. Συγκεκριμένα πέρυσι 6.350.825 ξένοι επισκέφθηκαν την Καυκάσια χώρα. Αυτό είναι κατά 7,6% περισσότερο από το 2015. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι, σύμφωνα με την εθνική απογραφή του περασμένου έτους, ο πληθυσμός της Γεωργίας είναι μόνο 3,7 εκατομμύρια κάτοικοι. Το 1989, 5,4 εκατομμύρια πολίτες ζούσαν στη γεωργιανή Σοβιετική Δημοκρατία.

Παράλληλα, το Εθνικό Τμήμα Τουρισμού ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των τουριστών, κυρίως από τη Ρωσία, είναι αποτέλεσμα της «σταθερής ανάπτυξης της γεωργιανής τουριστικής υποδομής, αλλά και της επιτυχής προώθησης του γεωργιανού δυναμικό στις πιο διάσημες τουριστικές πλατφόρμες.

Οι επισκέπτες από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα λάτρεις της οικογενειακής περιήγησης, καθώς και των εξειδικευμένων πακέτων περιοδείας, όπως περιηγήσεις κρασιού στην Kakheti ή ορειβασία. Η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών είναι αποτέλεσμα της ομαλοποίησης των ρωσο-γεωργιανών σχέσεων μετά την αλλαγή της εξουσίας στη Γεωργία το 2012.

Από το 2013, η Μόσχα έχει σταδιακά καταργήσει την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από ρωσικές πόλεις. Αυτή ήταν η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της Γεωργίας και της εισροής των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.