Με ικανοποιητική συμμετοχή και προσέλευση πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκ των συναντήσεων του προγράμματος “Mobilab” στο νησί της Ζακύνθου.

Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τον όρο εργαστήριο – κινητή μονάδα (mobile laboratory), το οποίο θα επισκέπτεται κτηνοτρόφους σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας με σκοπό την παροχή στήριξης και συμβουλών.

Το εργαστήριο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και θα ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και κατά τη διάρκεια του Προγράμματος θα μετακινείται από νησί σε νησί, θα συλλέγει δείγματα γάλακτος και θα τα αναλύει, ώστε τα προϊόντα να είναι ελεγμένα για τον καταναλωτή. Επιπλέον, με πιθανές παρεμβάσεις θα μπορέσουν να γίνουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να προωθηθούν στο εξωτερικό σε υψηλές τιμές.

Περίπου 50 κτηνοτρόφοι από όλο το νησί συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις του προγράμματος, να τις αξιολογήσουν και εφόσον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αλλά και τις ερωτήσεις τους. Σε επόμενες μεμονωμένες συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, θα προσπαθήσουν επιπλέον να καταγράψουν τις κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κτηνοτροφία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί και με τον τουρισμό αλλά και με την ανάπτυξη των ίδιων των κτηνοτρόφων και των υπηρεσιών τους. Η πρόταση περιλαμβάνει τόσο την παρέμβαση, συμβουλή και στήριξη των κτηνοτρόφων, δηλαδή στην εκτροφή και την υγεία των ζώων, όσο και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών παρεμβάσεων πάνω στα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή στο γάλα, την τυροκόμηση και την προώθησή τους.

Επιμέρους στόχος και η στήριξη γυναικών που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους τυροκόμησης, οι οποίες μέσω του προγράμματος θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να οργανωθούν ή ακόμα και να ασκίσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ανήκει στα διασυνοριακά προγράμματα Interreg Ελλάδα – Ιταλία και γίνεται σε συνεργασία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου και του μητροπολιτικού δήμου του Μπάρι.