Πρόταση για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας του Δήμου Ερμιονίδας», υπέβαλε πρόσφατα ο Δήμος στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα η πρόταση χρηματοδότησης 800.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου  ΦΠΑ 24%) υπεβλήθη στην Πρόσκληση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: «1 – ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΞΟΝΑΣ: «1.4 – Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» ΔΡΑΣΗ: «16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης»

Στόχος της δράσης είναι η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών.

Προωθείται ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που πλέον μπορεί να λειτουργήσει ως το καταλληλότερο συμπληρωματικό εργαλείο, με στόχο την τοπική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.