της Εύας Οικονομάκη

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευτεί το σύνολο των προκηρύξεων που αφορούν έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό, όπως είπε χθες η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους. Προσεχώς αναμένονται η δημοσίευση της πρόσκλησης για ενίσχυση των υποδομών, με αιχμή την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και η διακήρυξη έργων που άπτονται της ψηφιοποίησης του κλάδου. «Στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η εξειδίκευση», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού.

Ο φόρος διαμονής

Ως προς τον φόρο διαμονής και την αντικατάστασή του από το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής , η υπουργός Τουρισμού τον συνέδεσε για πρώτη φορά με ανταποδοτικότητα, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο έτσι ώστε να υπάρξει ένα είδος ανταπόδοσης για τους προορισμούς και στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για έργα τουριστικού χαρακτήρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται η αναστολή της αύξησης του φόρου διαμονής για την περίοδο χαμηλής ζήτησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση των ορεινών προορισμών, δεδομένης της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο

Εστιάζοντας στον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ και τον αντίκτυπο που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό, η Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως εκτός από τις άμεσες συνέπειες, ενδέχεται να υπάρξουν και έμμεσες, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. «Το Ισραήλ είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό που στηρίζει την προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν, καθώς οι Ισραηλινοί ταξίδευαν στην Ελλάδα και εκτός της θερινής σεζόν. Αρα έχουμε έναν άμεσο αντίκτυπο, κάτι που το βλέπουμε και στα νούμερα, αφού έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς θα μας επηρεάσει και έμμεσα, λόγω γειτνίασης. Ο πόλεμος λειτουργεί ως “αφορμή” για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να έχει έμμεσες συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό», είπε η υπουργός Τουρισμού, εστιάζοντας στη γεωπολιτική αστάθεια και την ανασφάλεια που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις τουριστικές ροές από μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ λόγω γειτνίασης.

Τα εργαλεία

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Τουρισμού, η αρμόδια υπουργός τόνισε πως στόχος είναι η ενίσχυση της απορροφητικότητας του προγράμματος, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή των κριτηρίων και τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Μάλιστα, όπως είπε, στην κατεύθυνση στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέα εργαλεία. Το «Ρόδος Pass» αναμένεται να ενεργοποιηθεί για τους τουρίστες που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί των Ιπποτών τον Ιούλιο και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα αφορά διαμονή την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024. «Πρόκειται για μία κίνηση φιλοξενίας και αβρότητας», τόνισε. Στην ίδια λογική, θα δημιουργηθούν το «Εβρος Pass» στα πρότυπα του αντίστοιχου Pass για την Εύβοια, καθώς, ένα ακόμη Pass για τη Θεσσαλία, όταν αποκατασταθούν οι υποδομές και οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τουρίστες. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Ολγα Κεφαλογιάννη, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Παιδείας εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιες σχολικές εκδρομές να πραγματοποιηθούν στον Εβρο και να συνδυαστούν με κάποιο πρόγραμμα αναδάσωσης του δάσους της Δαδιάς με στόχο να αποκτήσουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι αλλαγές στην κρουαζιέρα

Αναφορικά με την κρουαζιέρα και την ταυτόχρονη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά νησιά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους προορισμούς, η υπουργός Τουρισμού τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός τέλους προκειμένου να μπει «τάξη» στον κλάδο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη πραγματοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση επαφές με μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να συμβαδίσουν με τη φιλοσοφία της Ολγας Κεφαλογιάννη.