Επτά στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν με ένα αεροπλάνο χωρίς πιλότο σε κάποιο σημείο της ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η δημοσκόπηση των περισσότερων από 22.000 ανθρώπων αφορούσε στα αυτόνομα αεροσκάφη και διεξήχθη από την Ansys.

Ενώ το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα πετούσαν χωρίς πιλότο σε κάποια φάση της ζωής τους, μόνο το 58% δήλωσαν ότι θα το εξετάσουν τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι βασικοί φόβοι σχετικά με την αυτόνομη πτήση, ήταν αναπόφευκτα επικεντρωμένοι :

-στην αποτυχία της τεχνολογίας, αλλά και

-στην αδυναμία του υπολογιστή να αντιδράσει σε κακές καιρικές συνθήκες ή αναταράξεις.

Από τους ερωτηθέντες, το 39% θεώρησε ότι ο υπολογιστής που ελέγχει ένα αυτόνομο αεροπλάνο θα ήταν δυσκολότερο να τον χακάρουν. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπολογιστές που χειρίζονταν τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν στο 27%.

Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι θα ήταν πρόθυμοι να μπουν σε ένα ταξί που πετάει για να πάνε στην εργασία τους.

Οι νέοι φοβούνται λιγότερο

Οι νέοι ήταν πιο πρόθυμοι να αποβάλουν την ανάγκη για την παρουσία πιλότου σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Μάλιστα περισσότεροι από 8 στους 10 εμπιστεύονται την ιδέα της αυτονομίας στον ουρανό. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω η εικόνα μειώθηκε απότομα σε περίπου 45%.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 26 Απριλίου και 7 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία και τις χώρες της Μπενελούξ.