tourism today_sbcΤην ανάγκη ρευστότητας στην αγορά για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας τονίζει στην εκπομπή Tourism Today o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Value Right, κ. Δημήτρης Λουκάς. Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, και όπως εξηγεί ο κ. Λουκάς επικεντρώνεται στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα επιδοτούνται έως και 50% για δαπάνες πάγιου εξοπλισμού, μελέτες, συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ αξιολογείται η εξωστρέφεια και η καινοτομία της εκάστοτε επιχείρησης. Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης θα στηρίζονται με έως και 300.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση εταιρειών στον τομέα των υπηρεσιών θα αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Ο ρόλος της χωροθέτησης, σύμφωνα με τον κ. Λουκά, είναι κομβικός για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος η επιδότηση είναι ναι μεν πανελλαδική αλλά με διαφορετικό προϋπολογισμό ανά περιφέρεια. Όπως σημειώνεται ο κ. Λουκάς, η κρίση έχει πλήξει τις αστικές περιοχές, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν περισσότερη ανάγκη από ενίσχυση.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως επισημαίνει ο κ. Λουκάς, θα πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες, οι οποίες παρά την αδυναμία τους, κάνουν προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λουκάς καλεί τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Ζάμπια, τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής με το ιδιαίτερα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Ως πρόεδρος του Ελληνοζαμπιανού Επιμελητηρίου που ιδρύθηκε πρόσφατα, ο κ. Λουκάς εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες επιχειρηματίες στρέφονται στην αφρικανική χώρα, υποστηριζόμενοι από το επιμελητήριο το οποίο δημιουργεί χώρο υποδοχής στις επιχειρήσεις, βοηθά στο στήσιμό τους, ενώ παράλληλα προσφέρει νομικές συμβουλές αλλά και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη χώρα. Η συνδρομή μέλους στο Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο είναι στα 180 ευρώ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα www.hzc.gr.

Στην εκπομπή προβάλλονται επίσης οι συνεντεύξεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ.Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και του ιδιοκτήτη του Manessis Travel κ.Ανδρέα Μάνεση.

Υπενθυμίζεται ότι το Tourism Today προβάλλεται από το SBC με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη την Τετάρτη στις 22:30 και σε επανάληψη το Σάββατο στις 10:00 και την Κυριακή στις 20:00.