Στα docklands του Λονδίνου νότια του Canary Warf έχει  δέσει  για φέτος το mega yacht Christina O η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση καθώς τα 45.000 έως 65.000 ευρώ την ημέρα που ζητούν οι μυστηριώδεις ιδιοκτήτες του για να το ναυλώσουν έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα. Αντιθέτως εισπράττουν 15 στερλίνες από τους επισκέπτες και ποντάρουν στην εκμετάλλευση του ως εστιατόριο αλλά και χώρο επιχειρηματικών εκδηλώσεων.

Το  σκάφος που παραμένει 60 χρόνια μετά την ναυπήγηση του ένα από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη αναμένεται να λειτουργήσει ως εστιατόριο Michelin class με χρέωση 500 λίρες (600 ευρώ) ανά άτομο. Στόχος είναι η εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Αγώνων και του υψηλού προφίλ επισκεπτών που δέχεται το Λονδίνο και οι οποίοι αναμένεται να πολλαπλασιασθούν εκείνες τις ημέρες.

Τελευταίος γνωστός ιδιοκτήτης του είναι ο ἐκλείποντας Ιωάννης Παύλος Παπανικολάου ο οποίος το αγόρασε το 1998 το ανακατασκεύασε το 2001 και το διέθεσε πρώτη φορά προς ναύλωση το 2006. Έκτοτε έχει εμφανιστεί και εμφανίζεται ακόμα στους καταλόγους  πολλών επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλαμηγών αλλά η ταυτότητα του φυσικού προσώπου ή προσώπων στων οποίων τα συμφέροντα έχει περιέλθει παραμένει άγνωστη.

Το yacht του Αριστοτέλη Ωνάση που έχει φιλοξενήσεις εκατοντάδες διασημότητες έχει μήκος 325 πόδια (99 μέτρα) και πρόσφατα ανακαινίστηκε στην πρωταρχική του κατάσταση και έδεσε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα νότια της περιοχής Canary Warf. Η καναδική φρεγάτα που ο Ωνάσης μετέτρεψε σε θαλαμηγό το 1954 οπότε και την αγόρασε για 34.000 δολάρια κόστισε τελικά στον Έλληνα μεγιστάνα 4 εκατομμύρια δολάρια για να το αναμορφώσει σε πολυτελές ιδιωτικό σκάφος.

Με το θάνατο του το 1975 το σκάφος πέρασε στην ιδιοκτησία της κόρης του Χριστίνας η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στην ελληνική κυβέρνηση και όπως ήταν φυσικό κινδύνευσε με πλήρη απαξίωση. Το 1999 αγοράστηκε από τον Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Παύλο Παπανικολάου, ο οποίος το μετονόμασε σε Christina O.

Ναυλομεσιτικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr επισημαίνουν πως η πρακτική της έκθεσής του σε δημόσιο χώρο και η χρήση του ως χώρου αναψυχής πέραν της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που μπορεί να αποφέρει  προοιωνίζει πώληση.

Πηγή: capital.gr