Σύνταξη tourismtoday.gr

Η Norwegian Air παρουσίασε ετήσιο κέρδος ρεκόρ πέρυσι εν όψει της λειτουργίας ενός διευρυμένου στόλου 90 αεροσκαφών το καλοκαίρι.

Ο σκανδιναβικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους είπε ότι τα στοιχεία του 2023 αποδεικνύουν την ικανότητα του να προσφέρει ισχυρά αποτελέσματα μειώνοντας τη χωρητικότητα κατά τη μετάβαση στην πιο ήσυχη χειμερινή περίοδο.

  • Κέρδη προ φόρων 1,8 δις νορβηγικές κορώνες (ΝΟΚ) αναφέρθηκαν για το 2023, συμπεριλαμβανομένων 208 εκατ. ΝΟΚ το τέταρτο τρίμηνο.
  • Οι οικονομικές επιδόσεις αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω φέτος, με τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) να αναμένεται να κυμαίνονται από 2,5 δις NOK με 3,2 δις NOK (έναντι 2,2 δις NOK πέρυσι).
  • Ο στόλος της Norwegian Air περιελάμβανε 87 αεροσκάφη στο τέλος του 2023, συμπεριλαμβανομένων 20 Boeing 737 Max 8 τελευταίας τεχνολογίας.
  • Οι μεταφορές επιβατών το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 100.000 από έτος σε έτος σε 4,7 εκατομμύρια με τον συντελεστή φορτίου να αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 84,4%.
  • Η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η αεροπορική εταιρεία ενήργησε για να καλύψει την εποχικά χαμηλότερη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Η ακρίβεια μειώθηκε τον Δεκέμβριο καθώς οι χειμερινές καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις επιχειρησιακές επιδόσεις σε βασικά αεροδρόμια.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι κατάφερε «μέσα από αδιάκοπες προσπάθειες να διασφαλίσει ότι κοντά σε όλους τους επιβάτες θα έφτασαν στο σπίτι για την εορταστική περίοδο».

Προσβλέποντας στο μέλλον, η Norwegian Air πρόσθεσε: «Οι τρέχουσες τάσεις κρατήσεων είναι ενθαρρυντικές και η διάρκεια της καμπύλης κρατήσεων έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, δίνοντας βελτιωμένη ορατότητα».

Το μειωμένο επίπεδο χωρητικότητας που αντιστοιχεί στην εποχικά χαμηλότερη ζήτηση θα διατηρηθεί για το υπόλοιπο του χειμερινού προγράμματος.

Στη συνέχεια, η χωρητικότητα θα αυξηθεί από τον Μάρτιο και μετά στην πολυάσχολη καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Η εταιρεία αυξάνει τον στόλο της σε περίπου 90 αεροσκάφη για την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.

Χαιρετίζοντας τα «υψηλά κέρδη όλων των εποχών» για το 2023, ο διευθύνων σύμβουλος Geir Karlsen είπε: «Η βάση των πιστών πελατών μας συνέχισε να αυξάνεται και είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη τους σε εμάς.

«Οι συνάδελφοι σε ολόκληρη την εταιρεία εργάστηκαν ακούραστα για να εξασφαλίσουν λειτουργική αριστεία, από τον σχεδιασμό του δικτύου και των υπηρεσιών μας μέχρι την καθημερινή εκτέλεση».

Η Norwegian ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο την εξαγορά του περιφερειακού αερομεταφορέα Widerøe, με στόλο 48 αεροσκαφών κυρίως στροβιλοκινητήρων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη σύνδεση συμπληρωματικών δικτύων δρομολογίων, θα δημιουργήσει «σημαντικές επιχειρησιακές συνέργειες» και θα παράσχει πρόσθετη διαφοροποίηση μέσω των δραστηριοτήτων ουσιαστικής υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (PSO) της Widerøe.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Air, Geir Karlsen, «Βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην Widerøe ως μέρος του νορβηγικού ομίλου.

«Ανυπομονώ πολύ να ανταλλάξουμε εμπειρία δεκαετιών μεταξύ των δύο αεροπορικών εταιρειών.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να βγούμε στην αγορά με μια βελτιωμένη και πιο ολοκληρωμένη προσφορά στους πελάτες μας».