Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού είχε τεράστιο αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, με τον τουρισμό να έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) ενώνονται τις δυνάμεις τους. Για να ενισχύσουν την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στις 38 οικονομίες στις οποίες επενδύει η τράπεζα.

Σύμφωνα με ανάλυση του UNWTO, όλοι οι παγκόσμιοι προορισμοί εισήγαγαν περιορισμούς στα ταξίδια ως “απάντηση” στο Covid-19.

Αν και ορισμένοι προορισμοί αρχίζουν να ξεκλειδώνουν το lockdown οδήγησε σε μαζική πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων.

Η Ελλάδα στις χώρες που ΕΤΑΑ και UNWTO στηρίζουν την ανάκαμψη του τουρισμού

H ΕΤΑΑ και ο UNWTO συμφώνησαν να αναλάβουν άμεση δράση για να διευκολύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού.

Η υποστήριξη αυτή τη στιγμή προβλέπεται για ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συμπεριλαμβανομένων επίσης της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Κροατίας, της Αιγύπτου, της Γεωργίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μαυροβουνίου, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν.

Τι περιλαμβάνουν οι πυλώνες στήριξης

Η άμεση ανταπόκριση σχεδιάστηκε με τρεις πυλώνες του πακέτου τεχνικής βοήθειας για την ανάκτηση του τουρισμού του UNWTO.

Περιλαμβάνει μέτρηση του αντίκτυπου του Covid-19, σχέδια αποκατάστασης με κίνητρα για την αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα, πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της αυξημένης ασφάλειας, υγιεινής και ασφάλειας των τουριστών και των εργαζομένων, εμπορία μέτρων που μπορούν να ενισχύσουν τη τουριστική ζήτηση, ανάπτυξη ικανοτήτων για τον τουρισμό αξιωματούχοι και εκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων στον τομέα της υιοθέτησης των νέων πρωτοκόλλων.

Ένα βασικό στοιχείο είναι η διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς και η προσαρμογή και ενίσχυση της ένταξης.

Οι δύο οργανισμοί είναι μακροχρόνιοι εταίροι και υπέγραψαν ένα πρώτο μνημόνιο συνεργασίας για το 2015, το οποίο ανανέωσαν το 2019.