Η Έρευνα Επενδύσεων 2024 της ΕΤΕπ (EIBIS) , η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ετήσια Σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζει μια εικόνα της ηγετικής θέσης των επιχειρήσεων της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού τους ενόψει των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένες με τα επίπεδα των επενδύσεών τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια και δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα EIBIS καλύπτει συνολικά περίπου 12.000 εταιρείες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και ένα συγκριτικό δείγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιχειρήσεις της ΕΕ κατέχουν ηγετική θέση στις επενδύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στο κλίμα, καθώς το 61% έχει ήδη επενδύσει και το 53% σχεδιάζει να επενδύσει.

Η χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών αυξάνεται, καθώς το 74% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υιοθετεί ηλεκτρονικά συστήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Αντιμέτωπες με τους εμπορικούς κλυδωνισμούς, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε πιο ανθεκτικές και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων της ΕΕ που αναμένουν να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις επενδύσεις τους μειώθηκε στο μισό και διαμορφώθηκε σε καθαρό ισοζύγιο 7% το 2024, σε σύγκριση με πέρυσι, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και να πρωτοστατούν στις επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή ή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η τελευταία έρευνα επενδύσεων δείχνει ότι το 61% των επιχειρήσεων της ΕΕ έχει επενδύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έναντι 56% το 2023 και 53% το 2022. Η πράσινη μετάβαση επιβάλλει τον μετασχηματισμό, αλλά φέρνει και ευκαιρίες. Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της ΕΕ -27%- θεωρούν τη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική (net zero) οικονομία, ως ευκαιρία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

“Η δέσμευση των επιχειρήσεων της ΕΕ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση καταδεικνύει το δυναμικό της ευρωπαϊκής οικονομίας”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calviño. “Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών επενδύσεων για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της αυτονομίας της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές”.

Επενδυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (διάγραμμα)