Αύξηση 6,5% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι διανυκτερεύσεις στην Ισπανία αγγίζοντας τα 30 εκατ. συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με τη μέση ημερήσια πληρότητα να φθάνει τις 3,2 νύχτες ανά άτομο. Συνολικά την Ισπανία επισκέφθηκαν πάνω από 9 εκατ. τουρίστες εκ των οποίων πάνω από τα 5 εκατ. ήταν διεθνείς τουρίστες και οι υπόλοιποι εγχώριοι

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 30 εκατομμύρια, 6,5% περισσότερο από ό, τι τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με μέση χωρητικότητα 3,2 διανυκτερεύσεις ανά άτομο και λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια επισκέπτες. Από αυτούς, μόλις πάνω από 5 εκατομμύρια ήταν ξένοι τουρίστες και οι υπόλοιποι ήταν ισπανική επισκέπτες.

Η συμβολή του ισπανικού τουριστικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας παραμένει αρκετά υψηλή. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, το σύνολο των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Οκτώβριο, ο οποίος δεν είναι ακριβώς καλοκαιρινός μήνας, έφθασε σχεδόν το 60%, επίσης υψηλότερα από ό, τι τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Μεγάλο μέρος των τουριστών είναι άνθρωποι που ήρθαν στην Ισπανία εν όψει των κινδύνων που έχουν παρουσιαστεί σε κάποιες κοντινές αγορές, όπως αυτή της Βόρειας Αφρικής αλλά ακόμη και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Στο βαθμό που οι κίνδυνοι αυτοί θα μειωθούν στο μέλλον, οι τουριστικές εισροές στην Ισπανία κατά πάσα πιθανότητα θα σημειώσουν πτώση.

Ένα άλλο στοιχείο που έπληξε την τουριστική κίνηση φέτος ήταν ο αντίκτυπος της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, η οποία έχει άμεση επίδραση στην αξία της στερλίνας και όπως ήταν αναμενόμενο, έχει μειωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι η επίδραση του εν λόγω γεγονότος στον αριθμό των Βρετανών τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν την Ισπανία ήταν πολύ λιγότερος από ό, τι αναμενόταν. Την πρώτη θέση με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Ισπανία κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τη Γερμανία, με ποσοστό 26,6% του συνόλου για την κάθε χώρα. Την τρίτη θέση έχει η Γαλλία με 8% των διανυκτερεύσεων και οι Κάτω Χώρες αποτελούν τον  τέταρτο υψηλότερο προμηθευτή τουριστών στα ισπανικά ξενοδοχεία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% του συνόλου των διανυκτερεύσεων.

Η κρίση του βρετανικού τουρισμού στην Ισπανία, η οποία εξακολουθεί να είναι ευτυχώς ανεπιβεβαίωτη, θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη διαφοροποίηση του ισπανικού τουριστικού προϊόντος, βλέποντας ότι υπάρχουν σημαντικές χώρες (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, με σημαντική μεσαία τάξη και, ως εκ τούτου ένα υψηλό δυναμικό για τους τουρίστες), διαδραματίζοντας έναν περιθωριακό ρόλο στην ισπανική τουριστική βιομηχανία.

Το γεγονός ότι οι δύο σημαντικότερες αγορές, η Βρετανία και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 52% των διανυκτερεύσεων, είναι ένας παράγοντας που κάνει τον τομέα να είναι πολύ ευάλωτος. Η φετινή εισροή “δανεισμένων” επισκεπτών από άλλες αγορές-πηγές ως αποτέλεσμα του κινδύνου της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να δικαιολογήσει τον τομέα αλλά και την ίδια τη διοίκηση από την ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση του ισπανικού προορισμούς σε άλλες χώρες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης που εξακολουθούν να παίζουν πολύ οριακό ένα ρόλο στην ισπανική τουριστική βιομηχανία