Οι ενεργειακές ευκαιρίες και δυνατότητες μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία συνιστούν, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.

 Η αξιοποίησή τους, όπως εύλογα υποστηρίζεται, είναι η μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη και ευημερία του νησιού.

Αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τα ενεργειακά έργα με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και μεγάλες εταιρείες έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια για την Κρήτη, συμφωνώντας ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Το καίριο αυτό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ρεθύμνης και Αμαρίου την Παρασκευή 25 Μαΐου και ώρα 17:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Ρεθύμνης (Εμμ. Πορτάλιου 23, 1ος όροφος

Για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία θα μιλήσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής οι καθηγητής του ΕΜΠ κ. Δημήτρης Παπαντώνης, και κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι Ρεθύμνης και Αμαρίου κ. Μαρινάκης και κ. Μουρτζανός, το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΑΚ ΑΕ κ. Αριστόδημος Χατζηδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Καλογερής, ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Φώτης Κοκοτός, καθώς και οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων του Εμπορικού κ. Γιώργος Γιακουμάκης και του Τεχνικού κ. Σπύρος Καλησπεράκης.

Αναμφίβολα, η κοινή αυτή πρωτοβουλία έχει ισχυρό ενεργειακό αποτύπωμα και καθαρό περιβαλλοντικό μήνυμα. Βάζοντας ψηλά τον πήχη οι διοργανωτές φιλοδοξούν η Κρήτη να είναι στην πρώτη γραμμή της αειφορίας, αντιμετωπίζοντας τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της, αποκτώντας ενεργειακά αποθέματα, δημιουργώντας κοινωνικό μέρισμα, προσφέροντας καθαρή και φθηνή ενέργεια.