Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την αύξηση διαφάνειας σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και έδωσαν τo “πράσινο φως”, για τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν στο μπλοκ.

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ενέκριναν πρόταση ώστε να μπει τάξη στα στοιχεία για αυτό το είδος διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Είπαν “ναι” στην εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τον τρόπο συλλογής και κοινής χρήσης δεδομένων για υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στα κράτη μέλη.

Αυτό που απομένει είναι να επικυρωθεί η πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο στη Σύνοδο Ολομέλειας στις 2-5 Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές οι νέοι κανόνες θα “ρίξουν φως” στον αντίκτυπο που έχει η ανταλλαγή δεδομένων. Παράλληλα θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αναλογικά μέτρα.

Πιο βιώσιμος και ασφαλέστερος Τουρισμός

Όπως εκτιμούν οι καινούργιες ρυθμίσεις στις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης θα δώσουν στις πλατφόρμες την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα θα τις κάνουν να σέβονται τους στόχους πολιτικής για πιο βιώσιμο και ασφαλέστερο Τουρισμό, όπως:

  • Προσιτή στέγαση.
  • Προστασία αγροτικών περιοχών.
  • Προστασία αστικών κέντρων.

 

Μεγαλύτερη ευθύνη σε πλατφόρμες για κατάργηση παράνομων καταχωρίσεων

Η εισηγήτρια Kim van Sparrentak, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, τόνισε ότι “οι κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα διασφαλίζουν ότι οι πόλεις έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα για την επιβολή των τοπικών κανόνων.

Όσον αφορά στις παράνομες καταχωρίσεις, οι πλατφόρμες αποκτούν πλέον μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάργηση τους, σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες”.

Ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου σε ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξηγεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου προκειμένου να λαμβάνουν δεδομένα από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα των κεντρικών υπολογιστών σε μηνιαία βάση.

Στη διαδικασία με το Ευρωκοινοβούλιο, ενεργός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν είναι επιφορτισμένη με την:

  • Απλούστευση των κανόνων για τις διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή δεδομένων.
  • Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ΤΠ (προστασία πολιτών, καταπολέμηση εγκλήματος και διαφύλαξη των συνόρων).

Βελτίωση πρόσβασης κοινού σε πληροφορίες για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις

Στο κείμενο που εγκρίθηκε, συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές για τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.
Στόχος είναι να κατανοήσουν καλύτερα τους νέους κανόνες στις πλατφόρμες, οι αρχές, οι οικοδεσπότες και οι ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι οικοδεσπότες θα μπορούν να καταχωρούν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τους στα κράτη μέλη που το απαιτούν πιο εύκολα.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές διευκρίνισαν ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για να εγγραφούν στο σύστημα και σημείωσαν ότι οι αρχές θα επαληθεύσουν εάν οι πληροφορίες που δίνονται είναι σωστές.