Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου, ανοίγουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους της χώρας στην 10η νομοθετική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 07:00 το πρωί και λήγει στις 19:00 το απόγευμα.

Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα -όπως και στις ευρωεκλογές του 2019- με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2019, φέτος θα εκλεγούν συνολικά σε επίπεδο μπλοκ 720 Ευρωβουλευτές, 15 παραπάνω απο τις προηγούμενες. Ωστόσο, το σύνολο τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

Πώς ψηφίζουμε

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους.
Σε περίπτωση όμως περισσότερων σταυρών το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους πιο πολλούς σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.
Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.
H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε εδώ.

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα

Οπως έγινε γνωστό μια σαφής εικόνα στην Ελλάδα -τουλάχιστον για τα πρώτα 5 κόμματα- θα υπάρχει περίπου στις 21:00, ενώ η σταυροδοσία θα ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα, γύρω στις 23:00.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου στις 20:15, που θα έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλο το μπλοκ.
Έως τις 23:00 θα έχει ξεκαθαρίσει η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.