Η πτώση στην μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο ήταν πιο έντονη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την S&P Global, ο μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό 29 μηνών στις 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 48,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 46,6 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο ΡΜΙ και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στις 43,8 μονάδες από τις 46,3 μονάδες, σηματοδοτώντας τον πέμπτο μήνα με ενδείξεις χαμηλότερες των 50 μονάδων.

Δηλώσει του Joe Hayes, επικεφαλής οικονομολόγου της S&P Global Market Intelligence

“Ο τομέας παραγωγής αγαθών της ευρωζώνης κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση στην αρχή του δ΄ τριμήνου. Οι ΡΜΙ δείχνουν ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση”, ανέφερε ο Joe Hayes, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

“Τον Οκτώβριο, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ρυθμό που σπανίως έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των 25 ετών που συλλέγουμε τα στοιχεία –μόνο στους χειρότερους μήνες της πανδημίας και στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταξύ 2008 και 2009 ήταν ισχυρότερες οι μειώσεις”, πρόσθεσε.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 37,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 41,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, παρά τη μικρή χαλάρωση των ακόμη αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.

Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία ή τυχόν χαλάρωση των πιέσεων στο ενεργειακό κόστος, η αισιοδοξία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 –ακριβώς όταν ξέσπασαν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.