Καθώς η πίεση αυξάνεται για την αύξηση των παγκόσμιων στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι μεταφορές έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο, ιδίως οι αερομεταφορές.

Μια λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές είναι η στροφή από τον αέρα στον σιδηρόδρομο.

Αυτό έχει ήδη ενθαρρυνθεί δοκιμαστικά από τις απαγορεύσεις και τους φόρους στις πτήσεις μικρών αποστάσεων σε ορισμένες χώρες, με δυνητικά να ακολουθήσουν περισσότερες.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που ανατέθηκε από ευρωπαϊκές αεροπορικές ενώσεις ισχυρίζεται ότι ένα σιδηροδρομικό υποκατάστατο για τα αεροπορικά ταξίδια προσφέρει περιορισμένα οφέλη.

Η έκθεση, «Πτήσεις μικρών αποστάσεων και βιώσιμη συνδεσιμότητα», υπογραμμίζει το γεγονός ότι η εικόνα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την απλή μετάβαση από τον έναν τρόπο μεταφοράς στον άλλο.

Η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών έχει υψηλό περιβαλλοντικό κόστος λόγω των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα και των εκπομπών από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υποδομών, λέει.

Η μελέτη εντοπίζει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη ζημιά στα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής ως πρόσθετους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για αεροπορικά δρομολόγια μικρών αποστάσεων με χαμηλότερη συχνότητα κυκλοφορίας ή σε αεροδρόμια χωρίς καλή σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας, ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμος, διαπιστώνει η μελέτη.

Δεν βρίσκει στοιχεία ότι οι επιβάτες θα αλλάζουν αυτόματα από αεροπορική σε σιδηροδρομική, επιλέγοντας να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο.

Ισχυρίζεται ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές θα έχει προχωρήσει πολύ μέχρι να αναπτυχθούν συγκρίσιμες σιδηροδρομικές υποδομές, επικαλούμενος υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη σε περιφερειακά δρομολόγια έως το 2030.

Οι επικεφαλής των αεροπορικών ενώσεων θέλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες πριν καθορίσουν την πολιτική απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των περιφερειακών μεταφορών στην Ευρώπη.