Οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν κάθε αποδυνάμωση των κανόνων που στηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για τον περιορισμό των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών στα επίπεδα του 2020, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τους τύπους βιοκαυσίμων αεροσκαφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες διαμήνυσαν στη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους σε περίπτωση αποδυνάμωσης της συμφωνίας CORSIA.

Κάτι, που αφορά τα κριτήρια για τη βιωσιμότητα των εναλλακτικών καυσίμων και τις πιστώσεις άνθρακα που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι χώρες της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συνολική πρόταση, γνωστή ως το σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης των εκπομπών άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία -CORSIA- και αναμένεται να συναντηθούν για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Τα βιοκαύσιμα της αεροπορίας, τα οποία παράγονται σήμερα σε μικρές ποσότητες από ανανεώσιμες πηγές, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της αύξησης των εκπομπών CO2 αεροπορικών εταιρειών από το 2020.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις και πιέσεις από διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες μείωσαν τα κριτήρια για βιοκαύσιμα προσωρινά σε δύο από 12 που ήταν αρχικά.

Τα δύο εναπομένοντα κριτήρια διασφαλίζουν ότι τα βιοκαύσιμα της αεροπορίας δεν παράγονται στην ξηρά από τα δάση ή τους υγροβιότοπους και ότι μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα.

Ωστόσο, οι Κάτω Χώρες δήλωσαν στην επιστολή τους ότι τα κριτήρια αυτά «δεν επαρκούν για την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας και της βιωσιμότητας των εναλλακτικών καυσίμων των αερομεταφορών» και οι οι έξι χώρες προωθούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις πιστώσεις άνθρακα που θα πρέπει να αγοράσουν οι αεροπορικές εταιρείες από περιβαλλοντικά έργα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.