Τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων βίζας πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απώτερο στόχο την προσαρμογή τους, για λόγους ασφαλείας, στις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Σκοπός των αλλαγών είναι η τόνωση του τουρισμού, του εμπορίου και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει την ασφάλεια και να μετριάσει τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης.

Ο τομέας του τουρισμού και του τουρισμού αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ. Οι αρχές σχεδιάζουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης της θεώρησης εισόδου ώστε να είναι ταχύτερες και πιο ευέλικτες, ενώ η προθεσμία για την έκδοση απόφασης σχετικά με την αίτηση θεώρησης θα μειωθεί από 15 σε 10 ημέρες.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση έως και 6 μήνες πριν από το προβλεπόμενο ταξίδι τους αντί για τους τρέχοντες 3 μήνες εκ των προτέρων. Θα μπορούν επίσης να συμπληρώσουν και να υπογράψουν την εφαρμογή ηλεκτρονικά.

Επίσης, θα εκδοθεί πολλαπλή βίζα εισόδου. Θα εκδοθούν σε άτομα που ταξιδεύουν τακτικά και θεωρούνται αξιόπιστα, για μια περίοδο που θα αυξηθεί σταδιακά από 1 σε 5 χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα τέλη θεωρήσεων θα αυξηθούν από 60 σε 80 ευρώ.

Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθούν οι βραχυπρόθεσμες τουριστικές μετακινήσεις, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν θεωρήσεις ενιαίας εισόδου απευθείας στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα υπό προσωρινές και εποχιακές συνθήκες. Οι θεωρήσεις αυτές θα ισχύουν για διαμονές που δεν υπερβαίνουν τις επτά ημέρες, μόνο στο κράτος μέλος έκδοσης.

Γενικά, η θεώρηση βίζας βραχείας διαμονής που χορηγείται από ένα κράτος εντός Σένγκεν επιτρέπει στον κάτοχό του να ταξιδεύει στα 26 κράτη μέλη Σένγκεν για μέγιστη περίοδο 90 ημερών για διάστημα 180 ημερών. Μόνο το 2016 εκδόθηκαν σχεδόν 14 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν βίζας για αυτές τις ημέρες.