Προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, η ΕΕ χρειάζεται να συμφωνήσει σε ένα πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης εκπομπών, λέει το ΕΚ πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη την πρόταση της Επιτροπής για έναν ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στο να κάνει πράξη τις πολιτικές υποσχέσεις ότι η ΕΕ θα γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 και να δώσει σε Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις τη νομική βεβαιότητα και το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται για να προετοιμαστούν για αυτή την αλλαγή.

Στο σχέδιο έκθεσης οι ευρωβουλευτές ζητούν να μειωθούν οι εκπομπές κατά 60% έως το 2030, συγκριτικά με το 1990. Επιμένουν ότι, τόσο η ΕΕ, όσο και κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, πρέπει να γίνουν κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050.

Καθοριστικό σημείο της Πράσινης Συμφωνίας

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2019) να υιοθετήσει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, η Επιτροπή πρότεινε το Μάρτιο του 2020 τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα ο οποίος θα δεσμεύει νομικά την ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή τροποποίησε την πρόταση προκειμένου να ενσωματώσει το νέο στόχο για μείωση των εκπομπών το 2030.

Το ΕΚ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πιέζοντας για μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα και κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης στις 28 Νοεμβρίου 2019.