Άνοδο παρουσιάζει ο τουρισμός της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού με τίτλο “Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2017 – Τάσεις & Προοπτικές”. Συγκεκριμένα, 28 από τους 30 προορισμούς σημείωσαν αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 – μερικοί ακόμη και σε διψήφιο εύρος.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Ισλανδία, η οποία σημείωσε κατά 56% περισσότερες αφίξεις τουριστών. Σημαντική άνοδο στις αφίξεις σημειώθηκε επίσης και από το Μαυροβούνιο (+ 25%), τη Μάλτα (+ 23%) και την Κύπρο (+ 18%). Όλες αυτές οι χώρες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να κερδίσουν βαθμούς στην εκτός υψηλής σεζόν τουριστική περίοδο.
Η Φινλανδία (+ 18%) και η Βουλγαρία (+ 17%) ανήκουν επίσης στις χώρες που ενισχύουν τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Σημαντική επίσης αύξηση τουριστών κατέγραψαν οι Πορτογαλία, Σερβία και Κροατία (+ 15% έκαστη).
Η Ισπανία (+ 12%), η Μεγάλη Βρετανία και η Ουγγαρία (+ 11%) είναι επίσης ικανοποιημένες από τις αφίξεις τουριστών. Αντίθετα, η Γερμανία (+ 4,8%), η Ελβετία (+ 4,9%) και η Αυστρία (+ 2,5%), βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, μόνο δύο προορισμοί δήλωσαν φθίνουσες αφίξεις. Ειδικότερα, η Τουρκία έχασε το 8,1% των επισκεπτών της σε σύγκριση με το ήδη καταστροφικό έτος 2016, ενώ η Νορβηγία παρουσίασε πτώση 7,2%. Σημειώνεται ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν παρείχαν ποσοστά.
Πρακτικά όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί επωφελούνται από τη θετική οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι περισσότερες χώρες σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα η Κροατία (+ 40%) και η Βουλγαρία (+ 26%).
Στην περίπτωση των τουριστών από τη Ρωσία, η ύφεση τα τελευταία χρόνια δεν έχει απορροφηθεί πλήρως, αλλά η τάση είναι σαφώς θετική όπως και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη και οι ευνοϊκές συνθήκες στις αεροπορικές πτήσης οδήγησαν επίσης σε περισσότερες μετακινήσεις στο εξωτερικό, ενισχύοντας επίσης τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2021 προβλέπεται μέση αύξηση 6% ετησίως.
Χαμηλότερες προσαυξήσεις καταγράφηκαν μεταξύ τουριστών από την Κίνα και την Ιαπωνία, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στην πανευρωπαϊκή ανησυχία για θέματα ασφαλείας. Παρόλα αυτά, και για τις δύο αγορές αναμένεται αύξηση κατά 14% και 5% αντίστοιχα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.