Πιλοτικό πρόγραμμα για την προσέλκυση τουριστών από τη Νότια Αμερική κατά τη χαμηλή περίοδο του έτους ξεκινά τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα, με τον τίτλο «Πρωτοβουλία 50.000 τουρίστες» επιδιώκει να προσελκύσει 25.000 Νοτιοαμερικανούς τουρίστες (από τη Βραζιλία, Αργεντινή και Χιλή) στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Μαρτίου 2013 και, παράλληλα, 25.000 Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική το ίδιο διάστημα.

Στο πρόγραμμα, από ευρωπαϊκής πλευράς, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες, καθώς ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και η Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κύπρος και Μάλτα. Οι περισσότερες χώρες, που μετέχουν, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τους ομογενείς τους σε αυτές τις χώρες για να ανοίξουν τις αγορές.

Συμμετέχουν, επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες Air France, Alitalia, British Airways, Iberia, Lufthansa Group, TAP Air Portugal, που προσφέρουν ειδικές τιμές αυτήν την περίοδο.

Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) παροτρύνει τα μέλη του να μετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα, γνωστοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενθαρρύνει τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα που συνδυάζουν τουλάχιστον 2 ευρωπαϊκές χώρες.

Γιάννης Παπαδόπουλος