Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα επαγγελματικά ταξίδια στη δυτική Ευρώπη αναμένεται να δουν μία από τις «πιο απότομες ανακάμψεις».
Σε διεθνές επίπεδο θα επιστρέψουν στα προ Covid επίπεδα δαπανών το 2026, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Επιχειρηματικών Ταξιδιών (GBTA).

Η Ευρώπη ήταν η μόνη περιοχή που σημείωσε μείωση των δαπανών για εταιρικά ταξίδια τόσο το 2020 όσο και το 2021 καθώς η κρίση του Covid-19 έπληξε σκληρά τον κλάδο.

Ωστόσο, το Outlook του Business Travel Index (BTI) της GBTA εκτιμά ότι η ήπειρος «αντισταθμίζει το χαμένο έδαφος».
Προβλέπει ότι θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά επαγγελματικών ταξιδιών το 2023 και ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν 25,3% φέτος.

Η Catherine Logan, περιφερειακή αντιπρόεδρος της GBTA, σε EMEA και APAC, είπε ότι η άρση των συνοριακών περιορισμών το 2022 οδήγησε σε «έκταση των δαπανών για επαγγελματικά ταξίδια σε όλη την περιοχή» με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 61,7% σε σύγκριση με το 2021.

«Η Ευρώπη ανέκτησε έδαφος το 2022 και τώρα προβλέπεται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά επαγγελματικών ταξιδιών το 2023», πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα λόγω της οικονομικής κρίσης

Παρά αυτό το υγιές ξεκίνημα του έτους, υπάρχει επιφυλακτικότητα καθώς η αβεβαιότητα συνεχίζεται λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης.
Όλα αυτά, απειλούν να εκτροχιάσουν την πρόοδο, το 2023».

  • Στη Δυτική Ευρώπη, οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια το 2022 αυξήθηκαν κατά 23% από έτος σε έτος φτάνοντας τα 194 δις δολάρια, που αντιπροσώπευαν το 58% των ετήσιων δαπανών της περιοχής πριν από την Covid.
  • Τα επαγγελματικά ταξίδια στην «αναδυόμενη» Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 53% φτάνοντας τα 30,8 δις δολάρια πέρυσι.

Η Ευρώπη παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο για δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια με 20% του συνόλου, αν και το μερίδιο αυτό είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το 2019.

Οι 6 top ευρωπαϊκές χώρες εταιρικών ταξιδιωτικών δαπανών

Έξι χώρες –Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία– δημιούργησαν το 65% των εταιρικών ταξιδιωτικών δαπανών στην περιοχή πέρυσι.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πώς το χάσμα στις δαπάνες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αγορών της Ευρώπης, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία.

Το 2013, οι ταξιδιωτικές δαπάνες της Γερμανίας ήταν 23% υψηλότερες από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό το χάσμα αυξήθηκε σε 31% διαφορά το 2017 και αυξήθηκε περαιτέρω στο 33% το 2022.