Με νέα οδηγία που θα είναι έτοιμη το τέλος Μαΐου η Βρυξέλλες επιχειρούν να προστατέψουν καλύτερα τους Ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οδηγία ορίζει ότι θα υπάρχει και ένας αρμόδιος σε κάθε χώρα, στον οποίο θα μπορούν να αποταθούν οι πολίτες για το “φακέλωμα” προσωπικών δεδομένων και ότι οι υπηρεσίες προστασίας δεδομένων θα μπορούν να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα μέχρι € 20 εκ. ή το 4% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας που παρανομεί.

“Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια”, υπογραμμίζουν οι Ερωπαίοι αξιωματούχοι, με αφορμή την ανησυχία των χρηστών του Facebook που συνεχώς μεγαλώνει όσο βγαίνουν στη δημοσιότητα νέες αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στη βρετανική εταιρεία ανάλυσης Cambridge Analytica.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, δηλαδή, όνομα, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και αριθμό φορολογικού μητρώου.

Πρόκειται για ομίλους, όπως το Facebook και το Google, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις ή συλλόγους και ιατρεία που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα.

Για τους χρήστες σημαίνει ότι μελλοντικά θα ενημερώνονται καλύτερα για το ποιά προσωπικά στοιχεία και σε τι μέγεθος αποθηκεύονται ή γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας.