“Τα γεωδυναμικά φαινόμενα δημιούργησαν αυτές τις παραλίες, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι παραλίες αυτές να παραμένουν επισκέψιμες και ο κόσμος να είναι ασφαλής. Ενδεχόμενη απώλεια θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό και τη χώρα μας”, επεσήμανε στους αρμόδιους φορείς στην Ζάκυνθο ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, για την παραλία στο Ναυάγιο και τις πρόσφατες κατολισθήσεις
Ο κ.Λέκκας σχετικά με την διαχείριση της ακτής προτείνει για την παραλία του Ναυαγίου την εφαρμογή ενός μοντέλου ανάλογου με αυτό που εφαρμόστηκε στην παραλία Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, της οριοθέτησης ζωνών επικινδυνότητας (οριοθέτηση με πασσάλους, σκοινιά κ.λπ.).
Η οριοθέτηση θα γίνει κατόπιν επιστημονικής έρευνας που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ προς το παρόν εξετάζεται η λήψη κάποιων άμεσων μέτρων που θα ανακοινωθούν προσεχώς και μπορεί να αφορούν την απαγόρευση της αποβίβασης των επισκεπτών, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν και από πάνω από την ακτή.
«Είναι περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα αλλοίωναν το πρανές, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.
Θα εφαρμόσουμε λύσεις όπως αυτές στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα όπου είχαμε τα αντίστοιχα φαινόμενα. Πάνω στην παραλία χαράξαμε ζώνες διαφορετικού κινδύνου και τις σηματοδοτήσαμε. Ζώνες που δεν επιτρέπεται να πάνε οι επισκέπτες, μια ενδιάμεση ζώνη και μια ζώνη με μικρή διακινδύνευση. Να απαλείφει ο κίνδυνος δε γίνεται. Η σηματοδότηση μπορεί να γίνει με ταμπέλες, με κολονάκια, με καλαίσθητα σχοινιά.”
Η ζωνοποίηση, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής δεν είναι απλό πράγμα. “Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη ανάλυση στα πρανή, στους βράχους και να δούμε σε τι θέσεις θα καταλήξουν πιθανές κατολισθήσεις. Είναι μια απλή παρέμβαση, με μηδενικό κόστος που μειώνει κατακόρυφα τον κίνδυνο, ενώ για το πάνω μέρος της ακτής, υπάρχει μια τελείως διαφορετική κατάσταση”, κατέληξε.