Η κρουαζιέρα φαίνεται να πλήττεται βαριά από τον κορωνοϊό. Τρία κρουαζιερόπλοια είναι σε καραντίνα με χιλιάδες επιβάτες τρομοκρατημένους και στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού ανάμεσα τους βρέθηκαν και επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) αρνούνται από σήμερα -σύμφωνα με ανακοίνωση- την επιβίβαση σε όλους όσους 14 ημέρες πριν από την επιβίβαση, είχαν στενή επαφή ή βοήθησαν άτομα με υποψία ή που είχαν νοσήσει.

Τι ανακοίνωσε η CLIA

“Δεδομένης της εξέλιξης του κορονοϊού και βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των παγκόσμιων αρχών υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – τα μέλη της CLIA υιοθέτησαν το παρακάτω πρωτόκολλο για επισκέπτες και πληρώματα που έχουν ταξιδέψει από και προς τη Κίνα – συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου.
Αυτές οι ενισχυμένες πολιτικές που είναι σε ισχύ από σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2020, ενισχύουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την 31 Ιανουαρίου 2020 και συνεχίζουν να επιτρέπουν της εξέταση της κάθε περίπτωσης, είτε πρόκειται περί επιβάτη κρουαζιέρας είτε μέλος του πληρώματος, και το κατά πόσο επιτρέπεται να επιβιβαστεί.»

  • Το Diamond Princess είναι σε καραντίνα από την περασμένη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει για τις επόμενες 14 ημέρες. Βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, με πάνω από 3.700 επιβαίνοντες (2.600 επιβάτες – 1.100 μέλη πληρώματος). Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, 273 άτομα έχουν εξεταστεί για τον νέο κορωνοϊό και 41 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που βρέθηκαν από συνολικά 273 δείγματα ελέγχου. Οι ασθενείς απομακρύνονται από το πλοίο και μεταφέρθηκαν σε ειδικές μονάδες σε νοσοκομεία της Γιοκοχάμα.
  • Ένα άλλο πλοίο, το World Dream -της ασιατική εταιρείας Dream Cruises- με 3.600 επιβάτες έχει τεθεί σε καραντίνα στο τερματικό σταθμό Kai Tak του Χονγκ Κονγκ. Από το πλοίο έχουν νοσήσει τρία άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
    Όλοι οι επιβαίνοντες θα παραμείνουν στο πλοίο «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ.
  • Εδώ και μέρες το κρουαζιερόπλοιο Westerdam της Holland America Line, προσπαθεί μάταια να βρει λιμάνι για να δέσει και πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
    Το πλοίο αναχώρησε την 1η Φεβρουαρίου από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τις Φιλιππίνες. Οι Αρχές των Φιλιππίνων του απαγόρευσαν να προσεγγίσει σε κάποιο λιμάνι της χώρας. Αναγκάστηκε να δέσει προσωρινά στο λιμάνι Καοσιούνγκ της Ταϊβάν, απ’ όπου και το έδιωξαν. Κατευθύνθηκε προς Ταϊπέι, αλλά και εκεί απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός του.

Η CLIA και τα μέλη της όπως ανακοινώθηκε θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις νέες εξελίξεις με τον κορωναϊό. Και θα τροποποιήσουν τις πολιτικές τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, για την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.