Στη σφαίρα της φαντασίας κινείται νέο μπαράζ δημοσιευμάτων κατά της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) και προσωπικά εναντίον του προέδρου της,Αντώνη Στεργιώτη, με τίτλους, όπως «Παράνομες προσλήψεις από τον Στεργιώτη» , σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Όπως τονίζεται ,ουδεμία πρόσληψη έχει γίνει στην Ε.Ε.Ε.Π., εδώ και τέσσερα χρόνια, οπότε συστήθηκε η Επιτροπή με αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ερωτηματικά επίσης , σύμφωνα με την ανακοίνωση, γεννά το γεγονός ότι η νέα επίθεση δυσφήμησης της Ε.Ε.Ε.Π εκδηλώνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση διακηρύττει ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει σημαντικές τομές στον τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Σε αυτά, να προστεθεί και ο υπερβάλλων ζήλος κάποιων «καλοθελητών», που στα δημοσιεύματά τους έφτασαν στο σημείο ακόμα και να «απολύσουν» τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π., και να τον καταστήσουν «πρώην». Βέβαια, οι «ευσεβείς πόθοι» τους δεν είναι καινούργιοι. Από το τέλος του Μαΐου 2015, οπότε ο κ.Α.Στεργιώτης ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Ανεξάρτητη Αρχή, έως σήμερα, είναι οι ίδιοι, και αναπαράγονται συνεχώς με «βομβαρδισμό» δημοσιευμάτων.  

Αφορμή για τα τελευταία δημοσιεύματα στάθηκε ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή, για τις διαδικασίες, με τις οποίες συγκροτείται το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων της Ε.Ε.Ε.Π., και όχι για προσλήψεις -και μάλιστα παράνομες- όπως γράφτηκε σε μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Να σημειωθεί πως η σύσταση του συγκεκριμένου Σώματος προβλεπόταν ήδη από το 2013 (νόμος 4141/2013), αλλά μόνον όταν ανέλαβε ο κ. Στεργιώτης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του. Στα ίδια δημοσιεύματα, επίσης, αναπαράγεται κουραστικά ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. το συγκροτεί, «αγνοώντας προκλητικά τους πάντες», «παραβιάζοντας το νόμο», και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «μαγειρεύει» τη σύνθεσή του, εννοώντας προφανώς, με ημετέρους. Η απάντηση είναι μια και αποστομωτική: Η απόφαση για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα στελέχωναν το Σώμα, δεν πάρθηκε από τον πρόεδρό της, όπως εκ του πονηρού ή λόγω αγνοίας γράφτηκε, αλλά ελήφθη ομόφωνα, και από τα εννέα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π., στις 30 Ιουλίου 2015. Ομόφωνα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Με βάση την παραπάνω απόφαση της εννεαμελούς Επιτροπής της Αρχής (αριθμός 168/6/30-7-2015) θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι αρχές και οι διαδικασίες ελέγχου των παιγνίων και ο τρόπος συγκρότησης της λειτουργίας προβλεπόμενου από το νόμο «Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων» (η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης – ΦΕΚ Β 1959/2015).

Με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. να απευθύνει πρόσκληση προς το προσωπικό που υπηρετεί στην Αρχή, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη στο Σώμα όσοι επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις. Στις 14 Ιανουαρίου 2016, και αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων των υποψηφίων, τα εννέα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. εκλήθησαν να επικυρώσουν τον «οριστικό πίνακα υποψηφίων και συγκρότηση του Σώματος Ελεγκτών Παιγνίων». Εκεί, πράγματι, εκφράστηκαν διαφοροποιήσεις ως προς τη διαδικασία, η οποία πάντως, όπως προαναφέρθηκε, είχε εγκριθεί πέρυσι τον Ιούλιο. Παρά ταύτα, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 3 κατά) η συγκρότηση του Σώματος, που θα αποτελείτο από 71 υπαλλήλους που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία της Ε.Ε.Ε.Π. και 56 υπαλλήλους της Ε.Ε.Ε.Π. που υπηρετούν στα καζίνο και συγκροτούν τα κλιμάκια ελέγχου τω επιχειρήσεων αυτών, πραγματοποιώντας τον επιτόπιο και διαρκή έλεγχο της λειτουργίας τους και της απόδοσης των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι αποστολή του ολότελα καινούργιου θεσμού της Ε.Ε.Ε.Π., του Σώματος Ελεγκτών, δεν είναι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η καταστολή του «παράνομου τζόγου», έργο το οποίο έχει η Ελληνική Αστυνομία, αλλά των αδειοδοτημένων, νομίμων παρόχων τυχερών παιγνίων.

Με διαφανή διαδικασία, λοιπόν, και χωρίς αποκλεισμούς για όσους διέθεταν τις προβλεπόμενες τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο Σώμα, συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων από έμπειρους υπαλλήλους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο δραστηριοτήτων της Αρχής και της διεξαγωγής των παιγνίων, και έχουν εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό (on job training)