rwsikiΜέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποφασίσει οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. σχετικά με ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι που έχει επιλεγεί για να είναι η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης διαδεχόμενη τη Βρετανίδα Κάθριν Άστον, η οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη πρόκειται Μογκερίνι,η οριστικοποιημένη πρόταση για το πακέτο πρόκειται να παρουσιαστεί μέχρι την Πέμπτη και η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή.

Ακόμη, όπως σημείωσε οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έρχονται εξ’αιτίας της στρατιωτικής εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία και θα αφορούν σε τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης και τα χρηματοπιστωτικά.

Μάλιστα, η Μογκερίνι παρατήρησε πως η κατάσταση στην Ουκρανία έχει αλλάξει λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας και η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία δεν είναι πλέον μια σύμπραξη. «Η στρατηγική σύμπραξη έχει τελειώσει. Είναι ξεκάθαρο πως έχει τελειώσει και αυτό ήταν επιλογή της Μόσχας. Έχουμε πρόβλημα στο ουκρανικό έδαφος. Έχουμε ξεκάθαρα μια σύγκρουση», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ