Οι επικεφαλείς τριών από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες δεν πιστεύουν ότι οι προορισμοί που επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτό το καλοκαίρι θα υποστούν μακροπρόθεσμη πτώση της ζήτησης.

Μιλώντας στο Future of Travel Conference του Travel Weekly, ο διευθύνων σύμβουλος των διακοπών της easyJet, Garry Wilson, είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι τρεις από τους προορισμούς που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αντίξοες συνθήκες τους τελευταίους μήνες θα ήταν μεταξύ των κρατήσεων με τις περισσότερες κρατήσεις το 2024.

«Εγγυώμαι ότι η Μαγιόρκα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το επόμενο καλοκαίρι. Οι συμπεριφορές των πελατών δεν αλλάζουν βραχυπρόθεσμα», είπε.

«Το δημοσίευμα του Τύπου μετά τις πυρκαγιές της Ρόδου ήταν ενδιαφέρον: υπήρχε αυτή η αφήγηση ότι θα υπήρχε μια μαζική μετακίνηση τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους στη βόρεια Ευρώπη, κάτι που είναι απόλυτη ανοησία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, δήλωσε ότι οι άνθρωποι «φοβούνται να  κάνουν διακοπές» ως αποτέλεσμα της «συναρπαστικής» κάλυψης των παγκόσμιων καιρικών φαινομένων από τα κύρια μέσα ενημέρωσης.

«Δεν αμφιβάλλω ότι το κλίμα αλλάζει , αλλά πρέπει να προσέχουμε και να μην υπάρχει όλη αυτή η υστερία γύρω από γεγονότα που συμβαίνουν συνεχώς».

Ο Heapy επεσήμανε ότι το 2023 είναι έτος Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως οδηγεί σε αύξηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βόρειας Περιφέρειας Tui, Andrew Flintham, είπε στους παρευρισκόμενους ότι σπάνια παρατηρείται διαρκής πτώση της ζήτησης για προορισμούς που επηρεάζονται από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες.

Είπε: «Βλέπετε κάποιες περίεργες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις σε αυτά τα γεγονότα, όπως οι άνθρωποι που δεν κάνουν κράτηση για έναν συγκεκριμένο προορισμό για ένα χρόνο, αλλά η ζήτηση τείνει να ανακάμπτει πολύ γρήγορα».

Σε μια ξεχωριστή συζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Celebrity Cruises EMEA Giles Hawke επανέλαβε αυτές τις απόψεις, λέγοντας: «Μερικά από αυτά τα γεγονότα παρουσιάζονται ως ευρείας κλίμακας, μαζικά θέματα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά η πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις είναι ότι δεν είναι τόσο μεγάλα όσο αυτό που αναφέρεται, αν και ο σεισμός στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρα.

«Τα γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα θα είναι ένα χαρακτηριστικό του μέλλοντος και θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μαζί τους, αλλά δεν μειώνουν ιδιαίτερα τη ζήτηση των πελατών. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την υποδομή και την ανθεκτικότητα για να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο γεγονός όταν συμβεί και πρέπει να είστε ευέλικτοι καθώς εξελίσσεται», πρόσθεσε.