Σημεία συγκράτησης στα ήδη υψηλά επίπεδα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη με τις τιμές σε ενέργεια όπως επίσης σε αγαθά και υπηρεσίες να παραμένουν πρωταγωνιστές της ανόδου.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7,5% από 7,4% τον Μάρτιο.

Πώς κινήθηκε ο δείκτης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το μήνα Απρίλιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, βρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθωρισμό άνω του 10%.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού σε επίπεδο ευρωζώνης παραμένουν οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 38% καταγράφοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με το Μάρτιο που η αύξηση ήταν στο 38%.

Ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 6,4% (από 5% το Μάρτιο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα 3,8% (από 3,5% τον Μάρτιο) και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,3% (από 2,7% τον Μάρτιο).

Το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Επιπλέον, για τον μήνα Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για φέτος, οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται στην Κομισιόν το αργότερο.