Έτοιμος να διεκδικήσει και μάλιστα με αξιώσεις την έδρα του Τμήματος Τουρισμού, που προσανατολίζεται να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της συγχώνευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος, καθώς και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ζήτησε την παραμονή της Σχολής στη Ζάκυνθο, αλλά με δύο αυτόνομα τμήματα, την ίδρυση Σχολής Τουρισμού και τη λειτουργία Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου για τη Σεισμική δραστηριότητα στα Ιόνια Νησιά.
“Ελπίζουμε πως οι προτάσεις που καταθέσαμε θα ληφθούν υπόψιν από την Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Είμαι αισιόδοξος, δεδομένου πως η Ζάκυνθος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές. Διαθέτει σύγχρονες κτηριακές υποδομές πανεπιστημιακού επιπέδου” δήλωσε ο κ. Κολοκοτσάς.
Από τη μεριά του το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να ληφθεί υπόψη η τοπικότητα – νησιωτικότητα και η ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής ως προαπαιτούμενα κατά την διαδικασία ενοποίησης του Τ.Ε.Ι. με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επίσης αποτελεί αίτημα και όρος να δημιουργηθεί τουλάχιστον μια Πανεπιστημιακή Σχολή σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα νησιά, εκτός από τις υπάρχουσες ήδη στην έδρα του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών φορέων.
Η Περιφέρεια έχει προ πολλού αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τα δυο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, με ειδική προγραμματική συμφωνία όσο και με απτές πράξεις που στηρίζουν την κοινή πορεία για την ωφέλεια της Ιονίου Περιφέρειας και των κατοίκων της.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με βάση τις ακόλουθες θέσεις που περιλαμβάνονται στο Ψήφισμα, θα συμβάλλει από τη θέση του στην ανάγκη που υπάρχει για δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα συνεχίσει την πορεία της Ιονίου Ακαδημίας, που θα λειτουργήσει υπηρετώντας την πρόοδο και την ευημερία της Περιφέρειας και των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο, το πόρισμα της Επιτροπής για τη συνένωση, διαμορφώνει την εξής κατάσταση: “στο σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο, παγκόσμιο περιβάλλον της γνώσης, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η ικανότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να ανανεώνουν συνεχώς τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την ποιότητα των σπουδών που τους παρέχουν.
Το σημαντικότερο όλων για τη Ζάκυνθο είναι η δημιουργία του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική.
Ενώ μόνο ως θετικό κρίνεται πως στη Ζάκυνθο προβλέπεται να υπάρχει πανεπιστημιακό Τμήμα, ερωτηματικό αποτελεί η ονομασία του, καθώς ένα πανεπιστημιακό Τμήμα “Τεχνολόγων” είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενου χαρακτήρα. Προβληματισμό για τη Ζάκυνθο προκαλεί η συμπερίληψη σε Σχολή από κοινού με Τμήμα ή Τμήματα της Κεφαλονιάς, και κυρίως με πιθανή έδρα Κοσμητείας την Κεφαλονιά. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη ενός μόνο Τμήματος καθιστά τη Ζάκυνθο ευάλωτη σε μελλοντικές ανακατατάξεις Τμημάτων”.