Τα Ζαγοροχώρια αποδεικνύουν ότι ο Θεός είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης.  Ένα δίκτυο από 46 επιβλητικά χωριά, σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων. Ένας παράδεισος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πλαισιωμένος από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, αποτελούν ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο και ειδικά τον χειμώνα με το χιόνι να συμπληρώνει το χειμωνιάτικο μαγευτικό τοπίο.

Με έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα, καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και, βέβαια, τα δικά του, μοναδικά χωριά.

 

Κάποια από τα δημοφιλέστερα χωριά είναι το Πάπιγκο, η Αρίστη, η Βίτσα, το Μονοδένδρι, οι Κήποι, το Δίλοφο, το Κουκούλι, το Τσεπέλοβο, το Διπόταμο, οι Φραγκάδες και η Λεπτοκαρυά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Ζαγοροχώρια χωρίς να μπορούν να χορτάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, να απολαύσουν τη μοναδική θέα και να αισθανθούν κοντά στη φύση.  

Μια στάση επιβάλλεται στον ποταμό Βοϊδομάτη, ο οποίος είναι ιδανικός για πεζοπορία, ατελείωτες περιηγήσεις, αλλά και extreme sports, για τους λάτρεις του είδους. Τα καταγάλανα νερά του, με σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, προκαλούν τους τολμηρούς για μία βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψετε μια στάση στη Δρακολίμνη. Εκεί ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο.

Δύο από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ’ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου.

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο γνωστά  αξιοθέατα στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένα χωριό μαγευτικό δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν το αστέρι της περιοχής! Είναι κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο (4χλμ. απόσταση το ένα από το άλλο).

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας προορισμός που θα σας μείνει αξέχαστος. Ένας τόπος όπου η φύση συναντά την παράδοση, γεμάτος πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παραμύθι!

Επίσης πριν φύγετε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά φαγητά αλλά και τις περίφημες πίτες,  τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής!

Δώρα Καλογεροπούλου