Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας έκλεισε το 2017 για την Lamda Development. Η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων, της εταιρείας, κινήθηκε ανοδικά παρουσιάζοντας αύξηση 19,3% σε σχέση με το 2016 και ανήλθε σε 51,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens.

Επισημαίνεται ότι χωρίς την πραγματοποιηθήσα εξαγορά, η αύξηση θα ήταν 3,2%. Επίσης τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22,5% σε σχέση με το 2016.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της Lamada αγγίζει το 99% με έντονο να παραμένει το ενδιαφέρον από νέους εμπόρους.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε οριακή μείωση κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2016 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων το 2017 παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2016.

Πάντως σε ενοποιημένο επίπεδο η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 48,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ. το 2016 ευρώ, που οφείλονται κυρίως στη ζημία από την πώληση του οικοπέδου στη Σερβία και στις μεταβολές στις αποτιμήσεις των οικοπέδων, καθώς και στην αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Για το 2018, έχουμε ως στόχο την ουσιαστική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».