Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός στην Ιταλία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 πριν από δύο χρόνια και πολλοί περίμεναν την ανάκαμψη το 2022 με μεγάλες προσδοκίες.

Ωστόσο, η ψευδαίσθηση της ανάκαμψης δεν κράτησε πολύ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου κατέστρεψαν τις ελπίδες.

Πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται να κάνουν «μη βασικά» έξοδα, όπως πολυήμερα ταξίδια και αποδράσεις το Σαββατοκύριακο με αυτοκίνητο.

Άλλο ένα Πάσχα με απώλειες

Το 2021, ο τουριστικός τομέας της Ιταλίας δεν είχε τις εκατομμύρια αφίξεις. Επιπλέον -σε σύγκριση με το 2019- 22 εκατομμύρια λιγότεροι Ιταλοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Μια εικόνα που απλώς επιβεβαιώνει μια κρίση στην οποία ο κλάδος εξακολουθεί να είναι βυθισμένος και από την οποία φαίνεται να μην υπάρχει έξοδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων, Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων και Αυτοαπασχόλησης (Confcommercio), περίπου 8 εκατομμύρια Ιταλοί θέλουν να ταξιδέψουν το Πάσχα.
Αλλά από αυτούς μόνο τα 4 εκατομμύρια έχουν ήδη οργανώσει το ταξίδι τους και έχουν κάνει κράτηση για ξενοδοχεία.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην κοινωνία.

Ακόμη και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, ωστόσο, στέλνουν ελάχιστα ενθαρρυντικά μηνύματα. Οι ταξιδιωτικές επιλογές καθιστούν σαφές πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.
Η εικόνα έχει να κάνει με σύντομα και βραχυπρόθεσμα ταξίδια εντός της περιοχής διαμονής, μία μόνο διανυκτέρευση και δαπάνες της τάξης των 200 ευρώ ανά άτομο all inclusive.
Επιπλέον, το 20% των παραθεριστών δηλώνει ότι θα ξοδέψει μεταξύ 10% και 25% λιγότερα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Αυξάνονται και οι διακοπές σε δεύτερο σπίτι ή σε σπίτι φίλων. Οι μισοί ταξιδιώτες θα τις επιλέξουν, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν στο 40%.

Η κρίση επηρεάζει οτιδήποτε σχετίζεται με τον ελεύθερο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία, το 68% των Ιταλών έχουν ήδη αλλάξει τις συνήθειες δαπανών τους για διασκέδαση και το 12% θα αναγκαστεί να το κάνει σύντομα.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να ειπωθεί για τα εστιατόρια και τις πιτσαρίες (το 66% έχει ήδη αρχίσει να ξοδεύει λιγότερα, το 14% θα το κάνει σύντομα).

Μιλάνο και Ρώμη σε κρίση το Πάσχα

Η Ρώμη και το Μιλάνο, οι δύο top προορισμοί της Ιταλίας, υποφέρουν περισσότερο. Η πανδημία έχει αδειάσει τα ιστορικά κέντρα.

Οι κλάδοι των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, που ήθελαν να επαναλειτουργήσουν το 2022, καλούνται τώρα να αλλάξουν ρότα.

Στο Μιλάνο, μόνο το 20% των διαθέσιμων δωματίων έχει κρατηθεί για την περίοδο του Πάσχα.
Πρόκειται για μια τεράστια πτώση 75% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από τρία χρόνια.

Στη Ρώμη, η κατάσταση είναι παρόμοια, με τις κρατήσεις να έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2019.
Ταυτόχρονα, 250 ξενοδοχεία σε σύνολο 1.500 παραμένουν κλειστά στην ιταλική πρωτεύουσα, παραλύοντας έτσι περαιτέρω τον κλάδο.

Η συνολική εικόνα είναι μάλλον ζοφερή για τον ιταλικό τουρισμό καθώς και για τις δύο πιο δημοφιλείς πόλεις του.

Πρώτα ο Covid-19, τώρα ο πόλεμος της Ουκρανίας που συνδέεται με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τον πληθωρισμό. Αυτό έχει παραλύσει τον κλάδο και σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη.