Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για ξενοδοχειακές επενδύσεις βρέθηκε η Ισπανία το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συνέταξε η εταιρεία συμβούλων Colliers.

Μάλιστα, ξεπέρασε τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, που συνήθως καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπέρασε επίσης τους συνήθεις ηγέτες, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, και ήρθε δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις έφτασαν τα 4,248 δισ. ευρώ στην Ισπανία το 2023. Τα ξενοδοχεία ήταν, στην πραγματικότητα, τα πιο περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία στην εθνική αγορά ακινήτων, αντιπροσωπεύοντας το 38% των επενδύσεων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 171 συναλλαγές, οι οποίες ανήλθαν σε 21.748 δωμάτια, ενώ έγιναν 34 συναλλαγές που αφορούσαν γη για ξενοδοχειακή ανάπτυξη και ακίνητα που θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία.

Ο ρόλος του ξένου κεφαλαίου

Το ξένο κεφάλαιο αντιπροσώπευε το 75% των επενδύσεων και ήταν ο κύριος παίκτης στις σημαντικότερες πωλήσεις και αγορές του κλάδου. Όπως σημειώνει η μελέτη της Colliers, η στρατηγική συναλλαγή της GIC (Σιγκαπούρη) για την HI Partners και το χαρτοφυλάκιο 17 ξενοδοχείων που απέκτησε η Adia από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες.

Και οι δύο περιλαμβάνονται σε συναλλαγές χαρτοφυλακίου που αντιστοιχούσαν στο 62% των επενδύσεων και ανήλθαν σε 2,615 δισ. ευρώ.

Η Laura Hernando, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Colliers‘ Hotel Division, δήλωσε: «Η Ισπανία έχει εισέλθει σε έναν κύκλο για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, που υποστηρίζεται από διακριτικούς παράγοντες και ισχυρές τουριστικές αρχές. Είναι σαφές ότι η Ισπανία παραμένει ελκυστική για θεσμικές και διεθνείς επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο».

Κυριαρχούν Κανάρια Νησιά και Βαλεαρίδες

Οι Κανάριοι Νήσοι και οι Βαλεαρίδες Νήσοι μοιράστηκαν το 65% του όγκου των επενδύσεων σε ξενοδοχεία το 2023, τοποθετώντας τον κλάδο των διακοπών στην πρώτη θέση.

Οι δύο μεγάλες συναλλαγές από την GIC και την Adia έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το ορόσημο. Από τις 39 συναλλαγές σε κάθε αρχιπέλαγος, σχεδόν οι μισές συνδέονται με τον επενδυτή της Σιγκαπούρης.

  • Οι επενδύσεις ξενοδοχείων στα Κανάρια Νησιά ανήλθαν στο 1,175 δισ. ευρώ, το 28% του συνόλου. Το 75% αυτού πήγε σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και ένα επιπλέον 15% σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
  • Στις Βαλεαρίδες Νήσους, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 796 εκατ. ευρώ, το 19% του συνόλου της Ισπανίας. Σε αυτή την περίπτωση, το 61% πήγε σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και το 32% σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Προσέλκυση επενδυτών

Η Laura Hernando τόνισε ότι «η επενδυτική ελκυστικότητα του αρχιπελάγους μας είναι αναμφισβήτητη» και εξήγησε περαιτέρω: «Από το 2016, τα ισπανικά νησιά έχουν συγκεντρώσει 10,28 δισ. ευρώ μέσω αγορών περισσότερων από 50 ξενοδοχείων –σχεδόν 86.700 δωματίων– στα οποία πρέπει να προσθέσουμε δισεκατομμύρια περισσότερα για την ανακαίνιση και την επανατοποθέτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων”.

Οι διεθνείς επενδυτές αντιπροσώπευαν το 82% των επενδύσεων στα Κανάρια Νησιά και το 78% στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Σε εθνικό επίπεδο, οι μέσες τιμές αγοράς έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 182.900 ευρώ ανά δωμάτιο, παρά τη μακροοικονομική κατάσταση και την αύξηση των επιτοκίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Μαδρίτη

Η Μαδρίτη, με 21 συναλλαγές αξίας 601 εκατ. ευρώ, πρωτοστατεί στις ξενοδοχειακές επενδύσεις στο αστικό τμήμα, συγκεντρώνοντας το 14% του συνολικού επενδυτικού όγκου στη χώρα μας.

Ο αριθμός επηρεάστηκε θετικά από την αγορά του χαρτοφυλακίου Equity Inmuebles, που ανήκε στους πρώην ιδρυτές της αλυσίδας Tryp, από το fund Abu Dhabi ADIA και την αλυσίδα Meliá, η οποία περιλάμβανε 6 περιουσιακά στοιχεία.

Στη Μαδρίτη, ξεχωρίζουν επίσης μεμονωμένες συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, όπως η αγορά του Autograph Collection Palacio del Retiro από το οικογενειακό γραφείο του Jon Riberas (Gestamp), η πώληση από την HI Partners στην Limestone Capital του Axel Hotel Madrid ή η πώληση από Mazabi, σε μια επιχείρηση που συμβουλεύεται η Colliers, της L&H Gran Vía Selection.

Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη, από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζει το 2023 για τον διπλασιασμό του όγκου των επενδύσεών της σε σύγκριση με το 2022, καταγράφοντας 11 συναλλαγές συνολικού ύψους 582 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας τις δύο μεγαλύτερες μεμονωμένες συναλλαγές ενεργητικού που καταγράφηκαν φέτος στην αγορά: την εξαγορά του Mandarin Oriental από το σαουδαραβικό fund Olayan, καθώς και η αγορά από την Blasson και την AXA IM του ξενοδοχείου Sofía.

Μάλαγα

Η επαρχία της Μάλαγα, με 560 εκατ. ευρώ, είχε μια επιτυχημένη χρονιά, κυρίως λόγω της εστίασης στα περιουσιακά στοιχεία των διακοπών στην Κόστα ντελ Σολ. Εκτός από τη λειτουργία GIC – η οποία περιλαμβάνει 7 ξενοδοχεία στην επαρχία – και την Equity Inmuebles – Meliá Marbella Banús και Sol Guadalmar – αξιοσημείωτες συναλλαγές περιλαμβάνουν την εξαγορά του Hotel Molina Lario από την Meridia Capital. Η αγορά από την Καταλονία δύο ξενοδοχείων που λειτουργούσε στη Ronda που ανήκουν στην Unicaja ή η βράβευση από την Blue Sea Hotels, που ελέγχεται από το ταμείο Portobello Capital, του Hotel Royal AlAndalus.

Προοπτικές αγοράς για επενδύσεις ξενοδοχείων το 2024

“Το 2024 θα συμπληρώσει μια δεκαετία από την ανάδειξη της Ισπανίας στο προσκήνιο των θεσμικών και διεθνών ξενοδοχειακών επενδύσεων. Από το 2015, όταν ξεπεράστηκε το φράγμα των 2 δις. ευρώ, δεν έχουμε πέσει ποτέ ξανά κάτω από αυτό το ποσοστό – με εξαίρεση το 2020, που ήταν επηρεάζονται ριζικά από την πανδημία – και είμαστε σίγουροι ότι το 2024 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Αναμφίβολα, η Ισπανία έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο σε επίπεδο ξενοδοχείου, επιτρέποντάς της να κυριαρχεί στις πρόσφατες προκλήσεις με σταθερή πορεία και να τραβήξει την προσοχή ενός αυξανόμενου αριθμού επενδυτών που αρχίζουν να θεωρούν το τμήμα των διακοπών του ξενοδοχείου ως την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αυξάνεται χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», λέει η Laura Hernando, Διευθύνουσα Σύμβουλος Hotels στην Colliers.

Εάν προσθέσουμε σε αυτό τη φυσική ανάγκη για εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των επενδυτών που έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια και ορισμένες από τις επερχόμενες αλλαγές γενεών στις μεσαίες και μικρές ισπανικές αλυσίδες, πιθανότατα θα είμαστε μάρτυρες ενός πολύ δυναμικού 2024, περιμένοντας μόνο την προσαρμογή του κόστους χρηματοδότησης σε διευκόλυνση της συναινετικής αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων.

Τουρκία : Η όρεξη για ξενοδοχειακές επενδύσεις εξακολουθεί να είναι ισχυρή

Έντονη παραμένει η όρεξη για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Τουρκία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που εξέδωσε η Ένωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÖROB).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Müberra Eresin, πρόεδρος της TÖRO από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, 131 ξενοδοχειακά έργα με 23.725 δωμάτια στις 29 από τις 81 επαρχίες της χώρας έλαβαν επενδυτικά κίνητρα.

«Το μέγεθος αυτών των επενδυτικών κινήτρων ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (637 εκατομμύρια δολάρια)», είπε η Eresin.

Όταν αυτές οι επενδύσεις υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, δόθηκαν επενδυτικά κίνητρα ύψους 7,5 δις. λιρών σε 75 ξενοδοχειακά έργα με περισσότερα από 14.000 δωμάτια.

«Παρά τη μείωση των ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων, η οποία οφείλεται στον συνδυασμό πολλών παραγόντων, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», πρόσθεσε.