Την τεχνολογία shore power, που επιτρέπει στα ελλιμενισμένα πλοία να συνδέονται με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη ξηρά, εφαρμόζει η Cunard στον στόλο της.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει ένα φιλόδοξο στόχο στο πλαίσιο της στρατηγικής της προς τη βιωσιμότητα.

Η επιτυχής εγκατάσταση της δυνατότητας σύνδεσης με παροχή ρεύματος από την ξηρά σε όλα τα τρία πλοία της Cunard – Queen Mary 2, Queen Victoria και Queen Elizabeth – έρχεται πριν από την κυκλοφορία του νέου πλοίου Queen Anne τον Μάιο του 2024, το οποίο θα αναχωρήσει για το παρθενικό του ταξίδι με την τεχνολογία ήδη εγκατεστημένη.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στα ελλιμενισμένα πλοία να συνδέονται απευθείας με μια ειδικά τοποθετημένη πηγή ξηράς και τους επιτρέπει να απενεργοποιούν τις μηχανές τους και να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται εξ ολοκλήρου από το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές και τον θόρυβο ενώ στο λιμάνι.

Η δυνατότητα των πλοίων να «συνδέονται» σε τοπικά δίκτυα υπάρχει ήδη σε πολλά βασικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του του τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο Μπρούκλιν και στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας.

«Με την ενεργοποίηση της τεχνολογίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή δέσμευσή μας για μείωση των εκπομπών, ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα και ενθάρρυνση πιο υγιεινών λιμένων περιβάλλοντος.

Η εισαγωγή της τεχνολογίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά ευθυγραμμίζεται άψογα με το εταιρικό όραμα και τις αξίες της Cunard και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να κάνουμε ένα τόσο θετικό βήμα», δήλωσε η κ. Katie McAlister, πρόεδρος της Cunard.