Τη μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία της δημιουργίας και ολοκλήρωσης του  “αφηγήθηκε” το  Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
Παράλληλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, από το αρχείο της Εφορείας αλλά και από το προσωπικό αρχείο πολλών αιανιωτών, οργανωμένο θεματικά και χρονολογικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, αλλά και σύντομο βίντεο, ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες σε μια ιστορία 35 και πλέον ετών.
“Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής συνιστά το όραμα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας: Αρχαιολόγοι, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και απλοί πολίτες – εργαζόμενοι ή μη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ένωσαν κάποτε τις δυνάμεις τους κι έγιναν μια μεγάλη «παρέα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Προϊσταμένης της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη.
Με κεντρικό πρόσωπο την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη δουλέψαμε για έναν κοινό σκοπό. Την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αιανής. Πως θα μπορούσε αυτό να αποτύχει; Και πως μπορεί να μην έχει συνέχεια;

Η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας γύριζε γύρω από τα αρχαία. Οι πληροφορίες για άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους διαδέχονταν η μία την άλλη και οι αρχαιόφιλοι αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, αφού κανείς δεν ήθελε να λείψει από αυτό το πανηγύρι.
Γιατί με πανηγύρι έμοιαζε η αντίδραση όλων κάθε φορά που αποκαλυπτόταν ένα σπουδαίο εύρημα, όπως το μαρμάρινο λιοντάρι που το περιέφεραν οι μεταφορείς του πάνω στο αγροτικό, κορνάροντας, σε όλο σχεδόν το χωριό, σαν τα προικιά τα νύφης. Και μήπως δεν είναι άραγε ο πολιτισμός μας η πολυτιμότερη προίκα μας;”
Όπως τόνισε στο γραπτό χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί “κόσμημα και καύχημα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που επιτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ρόλο στην Δυτική Μακεδονία και καλύπτει ζωτικές ανάγκες για τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Η παρουσία και συμμετοχή στην ημερίδα εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, των πρώην και νυν εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ομιλητών που αντιπροσωπεύουν συλλογικότητες και εκπαιδευτικούς φορείς, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται με χαροποιεί, μιας και μαρτυρά απερίφραστα μια επιτυχία των προθέσεων, των προσπαθειών και των εγχειρημάτων που αναλαμβάνει και πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συνισταμένη των προσπαθειών όλων όσων έχουμε ταχθεί να ασχολούμαστε με την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι οι Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση, ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αιανής, οι νέοι και οι νέες της ευρύτερης περιοχής, οι τουρίστες και οι επισκέπτες, είναι αυτοί που αγκαλιάζοντας αξιοποιούν τα μνημεία.

Οι σύλλογοι και τα σωματεία, οι πολίτες μπορούν να μετατρέψουν τους σωρούς από τις πέτρες σε πυρήνες πολιτισμού, σε πεδία καλλιέργειας και αναψυχής, σε πόλους ιστορικής μνήμης και σε χώρους ανάπτυξης της παιδείας αλλά και ουσιαστικής πνευματικής ανάτασης”.