Στις 25 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν …19 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για την τουριστική μονάδα στον Αλατά και το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Τρίκερι Μαγνησίας ημερίδα για την απεμπλοκή της επένδυσης με πρωτοβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της ΠΕΔ.
Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας, ανέλαβε μετά την ημερίδα στο Τρίκερι , να παρέμβει προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση των μελετών ΣΧΟΟΑΠ που εκκρεμούν, με προτεραιότητα αυτής του Τρικερίου, μέσω της οποίας θα μπορέσει να προχωρήσει και η επένδυση στον Αλατά.
Το πρόβλημα με την έκταση της νησίδας που θα καταδίκαζε το τουριστικό χωριό πέντε αστέρων σε… κατασκηνώσεις, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως είναι γνωστό, για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω, ο Αλατάς όμως, αποτυπωνόταν στα σχέδια ως έκταση 493 στρεμμάτων. Όπως ανέφερε ο νομικός σύμβουλος, Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας,Ν. Ντίτορας, είναι θετικός ως προς τη λύση του προβλήματος του εμβαδού του νησιού, στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ακτογραμμή.
Μόλις συμπεριληφθεί ο Αλατάς θα απεικονίζεται ως έκταση 550 στρεμμάτων και άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την επένδυση. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος και για την υπερπήδηση του εμποδίου, που χαρακτηρίζει την περιοχή ως γη υψηλής παραγωγικότητας, καταδικάζοντας την επένδυση. «Ως γαία υψηλής παραγωγικότητας έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο το Τρίκερι.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να συνταχθούν χάρτες στους οποίους θα απεικονίζονται ποιες εκτάσεις είναι γαίες υψηλής παραγωγικότητας και ποιες όχι. Μέσα από τους χάρτες θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Ζαχαρόπουλος, σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύνταξης των ΣΧΟΟΑΠ, καθώς όπως υπογράμμισε δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς προγραμματισμό και χωροταξικό σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι το ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει ολοκληρωθεί για την περίπτωση του Τρικερίου. Εκκρεμεί η σύνταξη δύο μελετών για τις οποίες ο δήμος δεν έχει χρήματα προκειμένου να τις ολοκληρώσει.
Απαντώντας στον… μονόδρομο για την υλοποίηση της επένδυσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, δεσμεύτηκε να έρθει σε επαφή με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, για το θέμα των ΣΧΟΟΑΠ. «Θα επιχειρήσουμε να ξεδιπλώσουμε τη χρηματοδότηση των ΣΧΟΟΑΠ μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με προτεραιότητα στην περίπτωση του Τρικερίου, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση», είπε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως, ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στον μονόδρομο των επενδύσεων στους δήμους για την ανάπτυξή τους, αφήνοντας αιχμές για τις προσεγγίσεις υπηρεσιών που έχουν φρενάρει το μεγάλο έργο στον Αλατά. «Σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μονόδρομος οι επενδύσεις μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις αγνοούμε και θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις κακοδαιμονίες της διοίκησης που τις καθυστερούν. Η περίπτωση του Αλατά ήρθε αντιμέτωπη με την γραφειοκρατία, κακές προσεγγίσεις υπηρεσιών, καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Όλοι μαζί όμως θα τα καταφέρουμε. Είναι στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά.
Οι προοπτικές της επένδυσης
Στις προοπτικές που υπάρχουν από την τουριστική ανάπτυξη του Αλατά, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. Αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία της επένδυσης, που όπως τόνισε θα είναι, εκτός από το οικονομικό όφελος για το δήμο και την αύξηση της απασχόλησης, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού, η διατήρηση των μορφολογικών στοιχείων, η φροντίδα και καλλιέργεια των ελαιόδεντρων αλλά και μια σειρά από επενδύσεις σε υποδομές, όπως η υπογείωση των δικτύων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός. «Βεβαίως υπάρχουν και αδυναμίες, όπως ο κυκλοφοριακός φόρτος στη Μηλίνα, η μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων, η αισθητική του έργου σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον του νησιού», ανέφερε η κ. Καπούλα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν κάποιοι επιπλέον όροι και προϋποθέσεις, όπως η διασφάλιση της συνεχούς και ομαλής λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, η υπογραφή τοπικού συμφώνου προώθησης ελληνικού πρωινού, η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τη γαστρονομία της περιοχής. Η ίδια τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επένδυσης υπό όρους, υπογραμμίζοντας ότι «οι τουριστικές επενδύσεις όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται στα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι περιβαλλοντικά αποδεκτές, μπορούν να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Διευρυμένη συμμαχία για τον Αλατά
Στην αποκεντρωμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο Τρίκερι για τον Αλατά, στο πλαίσιο της απόφασης της ένωσης«να έρθει κοντά σε κάθε περιοχή, να πάρει γεύση από τα τοπικά προβλήματα και να πιέσει για τη λύση τους», όπως τόνισε ο κ. Κωτσός, δημιουργήθηκε μια διευρυμένη συμμαχία για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης.
Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της τουριστικής επένδυσης στον Αλατά. «Θέλω να δηλώσω την ολόψυχη πολιτική υποστήριξή μου στην αξιοποίηση της νησίδας του Αλατά όπως και στην επένδυση στις Νηές. Πρόκειται για σχεδιασμούς που έχουν υπερτοπική, πανθεσσαλική σημασία», υπογράμμισε ο κ. Μπουκώρος. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μόνο μέσα από τέτοιες επενδύσεις μπορεί να υποστηριχθεί και η ενίσχυση της λειτουργίας του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου που παραμένει ανεκμετάλλευτο ενώ μπορεί να συμπαρασύρει αναπτυξιακά ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας. Δήλωσε στη διάθεση του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Θεσσαλίας για να ξεμπλοκάρει η επένδυση. «Πρόκειται για την ανάπτυξη του τόπου μας και μας αφορά όλους», κατέληξε.
Υπέρ της επένδυσης και γενικότερα της στήριξης της βαριάς βιομηχανίας που είναι ο τουρισμός τάχθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Γ. Καλτσογιάννης, ζητώντας να δημιουργηθεί ένας χάρτης ενεργειών, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει συγκεκριμένη ευθύνη για την επίτευξη του στόχου.
Αλλά και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε την αναγκαιότητα των επενδύσεων, είπε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ομπρέλα από την κεντρική εξουσία.
Θετικοί εμφανίστηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, του Επιμελητηρίου και άλλων φορέων που συμμετείχαν μαζικά στην ημερίδα.
Τι προβλέπει η επένδυση
Στις 25/5/1998, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τρικερίου προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την ανάδειξη πλειοδότη μισθώσεως της νησίδας Αλατάς με τους παρακάτω ιδιαίτερους όρους:
– Η μίσθωση θα αφορά τουριστική εκμετάλλευση της νησίδας Αλατάς και η μορφή της επένδυσης που θα είναι αυτή του ήπιου τουρισμού, θα αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιοχής σε επίκεντρο τουριστικής εκμετάλλευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
-Οι κτιριακές και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να συνδυάζουν και να εμπνέονται από τη δεδομένη αρχιτεκτονική της περιοχής του Πηλίου όπως αυτή εκφράζεται από τα ισχύοντα Π.Δ.
-Για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων στο στάδιο της ανοικοδόμησης, και εν συνεχεία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στην επιχείρηση όταν αυτή λειτουργήσει, ο μισθωτής θα προσλαμβάνει μόνιμους κατοίκους του Τρικερίου, εγκατεστημένους σε αυτό, εφόσον προσφέρονται προς εργασία.
-Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στο 50 έτη με τη δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασής της για άλλα 15 έτη.
-Με το πέρας και του χρόνου της παράτασης, οι κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν, θα περιέλθουν στην κυριότητα της Κοινότητας.
-Επιπλέον ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί στην αναπαλαίωση της Μονής των Αγίων Σαράντα.
-Ο μισθωτής υποχρεούται να καλλιεργεί τα ελαιόδεντρα να ενημερώνει την Κοινότητα για την αφαίρεση δέντρων που θα απαιτείται λόγω των κατασκευών.
-Τέλος, στο έγγραφο της προκήρυξης καθορίζονται επακριβώς τα ποσά της μίσθωσης και οι χρόνοι καταβολής τους.
Νίκος Φορτούνας: «Κάποιοι κινούνται παρασκηνιακά εναντίον της επένδυσης»
Τα λιμνάζοντα νερά γύρω από την τουριστική επένδυση των 400 εκατ. ευρώ, τάραξε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας, ο οποίος είχε θέσει στον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, το πρόβλημα του Αλατά και κινήθηκε η διαδικασία για τη θεματική ημερίδα στο Τρίκερι.
Αναφερόμενος χθες στο ιστορικό της επένδυσης, ο κ. Φορτούνας τόνισε ότι πριν από 19 χρόνια (1998) στις 25 Σεπτεμβρίου υπογραφόταν η σύμβαση με τους Κύπριους επενδυτές. Σήμερα, 19 χρόνια μετά η επένδυση μένει ακόμη στα χαρτιά.
«Αν δεν γινόταν προσφυγή στο ΣτΕ από έναν άνθρωπο τον οποίο έχω χαρακτηρίσει υπερ-πρωθυπουργό της Ελλάδας και μια ομάδα 20 ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με το Τρίκερι, σήμερα, δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης γιατί η επένδυση θα είχε γίνει», είπε αφήνοντας αιχμές κατά του εκπροσώπου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κ. Βολιώτη που είχε προσφύγει κατά της επένδυσης, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Ο κ. Φορτούνας αναφέρθηκε στα οφέλη της επένδυσης: αξιοποίηση του Αλατά, δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα τονώσει τον τουρισμό, δημιουργία 330 θέσεων εργασίας, έσοδα για τον δήμο της τάξης των 700.000 ευρώ ετησίως και με τη λήξη της μίσθωσης «προίκα» στο δήμο το κτιριακό συγκρότημα.
«Όταν το 1998 οι επενδυτές υπέγραφαν τη σύμβαση κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Στις 25 Σεπτεμβρίου, σβήσαμε 19 κεράκια, όσα και τα χρόνια αναμονής. Αιδώς Αργείοι», είπε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές ότι «κάποιοι κινούνται παρασκηνιακά εναντίον της επένδυσης». Μίλησε επίσης για «καρεκλοκένταυρους υπηρεσιών» και «ανευθυνοϋπεύθυνους λειτουργούς» που με τις αποφάσεις τους, φρενάρουν την επένδυση.