Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Porto Rethymno η ημερίδα με θέμα: «Νόσος των Λεγεωναρίων: Πρόληψη – Αντιμετώπιση». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης.
Στην ημερίδα εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο ο οποίος η παρουσία του ήταν δυναμική, παρέστησαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ακόμα και απλοί πολίτες.
Την ημερίδα άνοιξε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή με έναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης κο Τσακαλάκη Εμμανουήλ ο οποίος τόνισε την σοβαρότητα του νοσήματος όπου απασχολεί όλες τις χώρες και περιοχές που δέχονται τουρίστες. Επίσης, αναφέρθηκε στην απαραίτητη εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στα δίκτυα ύδρευσης των κτηρίων και στα συστήματα. Τέλος, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κα Λιονή και τη διεύθυνση υγείας για την άριστη συνεργασία που έχει ο Σύλλογος Ξενοδόχων σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, τους εκλεκτούς ομιλητές για τις γνώσεις που μετέδωσαν προθυμοποιήθηκαν να μεταδώσουν, καθώς και το ξενοδοχείο Porto Rethymno για την παραχώρηση της αίθουσας.
Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η ενημέρωση από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε Ρεθύμνης, από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης και από το την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι ανέλυσαν θέματα όπως την αναζήτηση της πηγής του κρούσματος, την νομοθεσία – επιδημιολογική επιτήρηση των Ξενοδοχείων, την δειγματοληψία – συστήματα που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα για την ανάπτυξη του βακτηριδίου, τα πλάνα ασφάλειας και υγιεινής ύδατος (water safety plans) σε δίκτυα ύδρευσης ξενοδοχείων και τέλος την ελλιπή εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντοχή σε αντιβιοτικά.
Επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση για να μην παρατηρούνται κρούσματα μόλυνσης από λεγεωνελα και επίσης να είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υγειονομικό τμήμα της περιοχής μας.