Ακμάζουσα βιομηχανία θεωρείται ο τουρισμός στην Αφρική, παρέχοντας πάνω από 21 εκατ. θέσεις εργασίας ή αλλιώς μια στις 14 θέσεις εργασίας ανήκει στον τουρισμό, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Η έκθεση του 2017 για τον αφρικανικό τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών η Αφρική σημείωσε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα να αυξάνονται στο 6 και 9% αντιστοίχως μεταξύ 1995 και 2014.

Σημειώνεται ότι δεν προέρχονται όλοι οι τουρίστες στην Αφρική από το εξωτερικό. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα διεθνείς τουρίστες στην Αφρική προέρχονται από την ίδια την ήπειρο, σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD.

Στην υποσαχάρια Αφρική, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε δύο στους τρεις τουρίστες των οποίων τα ταξίδια προέρχονται από την ήπειρο.

Δεδομένα που στηρίζουν αυτό το βασικό εύρημα δείχνουν ότι, αντίθετα με ό,τι θεωρείται, οι ίδιοι οι Αφρικανοί αυξάνουν όλο και περισσότερο την τουριστική ζήτηση στην Αφρική.

“Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας με τεράστια προοπτική στην Αφρική. Με σωστή διαχείριση, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και την ένταξη των ευάλωτων κοινοτήτων”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της UNCTAD Mukhisa Kituyi.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για την απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών και την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ενδοπεριφερειακού τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.

Θα πρέπει να διασφαλίσουν τη νομισματική μετατροπή και κυρίως, να αναγνωρίσουν την αξία του αφρικανικού τουρισμού και να προβούν σε σχεδιασμούς προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρουάντα, η κατάργηση των απαιτήσεων θεώρησης βίζας για τους συναδέλφους της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής το 2011 συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των ενδοπεριφερειακών τουριστών από 283.000 το 2010 σε 478.000 το 2013, αναφέρει η έκθεση.

Συγκεντρώνοντας και συγκρίνοντας δεδομένα από δύο διαφορετικές περιόδους από το 1995 έως το 1998 και το 2011 έως το 2014, η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Αφρική υπερδιπλασιάστηκαν: από 24 εκατ. σε 56 εκατ.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από εξαγωγές του τουρισμού υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν από 14 δις. δολάρια ΗΠΑ σε 47 δις. δολάρια ΗΠΑ περίπου. Ως αποτέλεσμα, ο τουρισμός συμβάλλει σήμερα περίπου με ποσοστό 8,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ηπείρου.