Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, για να σταματήσουν οι επιβάτες να βγάζουν τα παπούτσια και τα μπουφάν τους στους ελέγχους ασφάλειας των αεροδρομίων.

Το Τμήμα Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε συνολικά £ 1,8 εκατ. σε οκτώ επιστημονικές ομάδες για την ανάπτυξη υποδομής ταχύτερου ελέγχου στα αεροδρόμια.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του πενταετούς προγράμματος «Future Aviation Security Solutions» (FASS), μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας.

Η Security Screening Technologies, με έδρα το Derbyshire εργάζεται πάνω σε έναν τελευταίας τεχνολογίας σαρωτή παπουτσιών που θα μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει εικόνες υψηλής αντίθεσης των υποδημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να αφαιρούν τα παπούτσια τους, προτού να περάσουν από τις πύλες ελέγχου.

Μια άλλη εταιρεία, με έδρα την Ουαλία, έχει λάβει χρηματοδότηση για να εργαστεί σε ένα εναλλακτικό σύστημα ελέγχου προσώπων.

Η προηγμένη τεχνολογία της Sequestim μειώνει τους χειροκίνητους ελέγχους, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες δε θα χρειάζεται να αφαιρούν μπουφάν ή παλτά τους. Επίσης θα μειωθεί και ο κίνδυνος ψευδού συναγερμού ο οποίος οδηγεί σε καθυστερήσεις.

“Επενδύουμε σε καινοτόμα έργα και αξιοποιούμε την πρωτοποριακή έρευνα, δηλώνει η υφυπουργός Μεταφορών Baroness Sugg.

Στόχος είναι να έχουμε μια ασφαλέστερη και ομαλότερη ταξιδιωτική εμπειρία για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών

Η ασφάλεια των ανθρώπων που ταξιδεύουν είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα και το πρόγραμμα Future Aviation Security Solutions είναι μόνο ένα παράδειγμα της τεράστιας σημασίας που αποδίδουμε στην ασφάλεια των επιβατών.”