Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς, υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι οι διατλαντικές πτήσεις προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστούν από την 1η Ιανουαρίου όταν λήξει η μεταβατική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία δεν θα ισχύει πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2021.

Ακόμη δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η οποία θέτει σε αμφιβολία τη συνέχιση των πτήσεων μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Shapps προκάλεσε ανησυχία όταν είπε στους εκπροσώπους που παρευρέθηκαν στην εικονική σύμβαση της ABTA τον περασμένο μήνα ότι “οι καιροί ήταν πλέον αυστηροί για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ”.

Η ένωση πιλότων BALPA ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί με συμφωνία αεροπορικής υπηρεσίας με την ΕΕ, ακόμη και αν αποτύχουν ευρύτερες διαπραγματεύσεις για ελεύθερο εμπόριο.

Ο γενικός γραμματέας Brian Strutton είπε αυτή την εβδομάδα: “Ο πρωθυπουργός και η πλευρά της ΕΕ πρέπει απλώς να δεσμευτούν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των εμπορικών συνομιλιών, μια συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών ΕΕ-ΗΒ, που παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία πτήσεων και με αμοιβαία αναγνώριση των αδειών , θα υπογραφεί και από τις δύο πλευρές το συντομότερο δυνατόν, και ότι τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πετούν.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν «σίγουρη» ότι θα ληφθούν μέτρα για τη συνέχιση των αεροπορικών μεταφορών μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.