Χιλιάδες επιβάτες αεροπορικών εταιρειών παρακάμπτουν κατά λάθος τους ελέγχους των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει πρόστιμα σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.

Οι επιβάτες οδηγούνται σε ένα τμήμα του αερολιμένα πέρα ​​από την ασφάλεια των συνόρων, χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα διαβατήριά τους κι αυτό συμβαίνει όταν ανοίγουν λάθος πόρτες στην πύλη άφιξης ή όταν ένας αερομεταφορέας στέλνει τους επιβάτες σε λάθος μέρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου 2.328 επιβάτες είχαν διοχετευθεί λανθασμένα το 2017, έναντι 1.364 το 2016 που σημαίνει αύξηση κατά 70%.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες ύψους μέχρι 50.000 λιρών για την αποτυχία τους να κατευθύνουν τους επιβάτες στους συνοριακούς ελέγχους (ο ισχύων μεταναστευτικός νόμος 2016 τους επιτρέπει ήδη να ασκούν αυτή την εξουσία).

Εκπρόσωπος της Ένωσης Αερομεταφορέων χαρακτήρισε την ασφάλεια των συνόρων “κορυφαία προτεραιότητα”. Αναγνωρίζοντας το «σχετικά μικρό αλλά απαράδεκτο» αριθμό των επιβατών με αθέμιτο προσανατολισμό, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε αυτά τα λάθη και η ποινή αποτελεί ένα εργαλείο γι’ αυτό”.