Σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 12 εβδομάδων προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση των Κανονισμών Ταξιδιωτικών Πακέτων (Package Travel Regulations – PTRs), με στόχο την απλοποίηση του πλαισίου και τη μείωση του διοικητικού βάρους για τις τουριστικές επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα βασικές δικλίδες προστασίας των καταναλωτών.

Η διαβούλευση, την οποία δρομολόγησε το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου (DBT), περιλαμβάνει προτάσεις για εξαίρεση ορισμένων εγχώριων πακέτων που δεν περιλαμβάνουν μεταφορικό στοιχείο, ευελιξία στις απαιτήσεις αφερεγγυότητας για πακέτα χωρίς πτήσεις και απλούστευση των ορισμών για τις Συνδεδεμένες Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες (LTAs).

Στόχος η ισορροπία προστασίας και ανάπτυξης

Ο υπουργός Δικαιωμάτων Εργασίας και Αγορών, Justin Madders, επεσήμανε ότι στόχος είναι η διατήρηση των βασικών εγγυήσεων για τον καταναλωτή, αλλά και η υποστήριξη της καινοτομίας και της ανάπτυξης του ταξιδιωτικού κλάδου.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την ευελιξία για τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνει νέες υπηρεσίες, χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή», σημείωσε ο Madders.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεργασία προωθείται και με το Υπουργείο Μεταφορών (DfT) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του καθεστώτος Atol, με έμφαση στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας και τη μείωση της έκθεσης του κράτους και των φορολογουμένων.

Αντιδράσεις από την αγορά

Η αντίδραση της αγοράς ήταν μικτή. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων ABTA εξέφρασε επιφυλάξεις αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατεύθυνση των αλλαγών. Ο επικεφαλής δημόσιων υποθέσεων, Luke Petherbridge, δήλωσε:

«Είναι σωστό που η νέα κυβέρνηση εξετάζει ξανά τους κανονισμούς. Ελπίζουμε να μην χαθεί η ευκαιρία για ουσιαστική μεταρρύθμιση.»

Την ίδια στιγμή, ο εξειδικευμένος σύνδεσμος AITO (Association of Independent Tour Operators) εμφανίστηκε έντονα απογοητευμένος, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των tour operators εξωτερικού και ευνοούν τον εγχώριο τουρισμό (staycations).

Η υπεύθυνη του τομέα βιομηχανίας, Christina Brazier, τόνισε:

«Το υπάρχον πλαίσιο επιβαρύνει υπέρμετρα τους μικρούς και ανεξάρτητους tour operators, οι οποίοι καλούνται να λειτουργούν ουσιαστικά ως ασφαλιστές τελευταίας καταφυγής, χωρίς να μπορούν να αναζητήσουν ευθύνες από προμηθευτές ή ασφαλιστικές εταιρείες.»

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 30 Ιουνίου 2025, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν και πώς θα προχωρήσει στις αλλαγές.

Παρά τις αντιδράσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια καθοριστική συγκυρία για την αναδιαμόρφωση του ταξιδιωτικού κανονιστικού πλαισίου, που ενδέχεται να επηρεάσει και τις σχέσεις των βρετανικών τουριστικών επιχειρήσεων με την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.