Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δημοσίευσε την Λευκή Βίβλο με τις  λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιθυμεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, στις οποίες προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία μια νέας τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ των 27.

Την ίδια ώρα, το City του Λονδίνου κάνει λόγο για πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας από τη Λευκή Βίβλο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το σχέδιο πρέπει να είναι λειτουργικό προκειμένου να αποφευχθεί ένα σενάριο χωρίς συμφωνία και η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα “ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται ρεαλισμό και συμβιβασμούς από κάθε πλευρά”.

Η Βρετανία πρότεινε «μια νέα ρυθμιστική συμφωνία» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, βάσει μιας διευρυμένης εκδοχής των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε.

«Τώρα είναι ώρα για την ΕΕ να απαντήσει, προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας. Ελπίζω, πιστεύω ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στο κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία αποχώρησης που να απαιτεί το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει την τελευταία πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Θα αναλύσουμε τώρα τη Λευκή Βίβλο για το Brexit με τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η προσφορά της ΕΕ για φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αποτελεσματική συνεργασία σε ευρεία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία η ΕΕ πρότεινε ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.

«Ανυπομονώ για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο Μπαρνιέ.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Το City του Λονδίνου χαρακτηρίζει την Λεθκή Βίβλο “πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας”.

«Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία. Είναι τόσο απλό», δήλωσε η Κάθριν Μακ Γκίνες, η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.