Όλους τους λογαριασμούς σε social media των τελευταίων πέντε χρόνων θα πρέπει να δηλώσουν όσοι μουσουλμάνοι θέλουν να αποκτήσουν θεώρηση visa για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απόφαση για τον εξονυχιστικό έλεγχο τους -που θα επηρεάσει εκατομμύρια αιτούντες- έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εξέφρασε την αντίθεσή της και την χαρακτήρισε ως “μια διαδοχική πορεία προς μια αδιάκριτη μουσουλμανική ταξιδιωτική απαγόρευση.”

“Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό που λένε στο διαδίκτυο θα θεωρηθεί λάθος ή θα παρερμηνευθεί από κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο, δήλωσε η Hina Shamsi, διευθύντρια της Ένωσης.

Ανησυχούμε επίσης για το πώς η διοίκηση Trump ορίζει την έννοια των «τρομοκρατικών επιθέσεων», διότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση σε βάρος μεταναστών που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι η εξέταση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα οδηγήσει άδικα τους μετανάστες και τους ταξιδιώτες από τις μουσουλμανικές χώρες σε διακρίσεις”.