Ανησυχητικά τα στοιχεία για την τουριστική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του “Trump slump” και σύμφωνα με την εταιρεία εκτιμήσεων GlobalData από το 2015 έως το 2017 παρουσιάστηκε πτώση στις αφίξεις από 13,6% σε 11,9%.

Παρόλα αυτά, οι αφίξεις της Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 2,1 % και του Λος Άντζελες κατά 2,2 % λόγω των εγχώριων αφίξεων και των Κινέζων επισκεπτών.

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), δείχνουν ότι οι αφίξεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 75,9 εκατομμύρια το 2016 σε 72,9 το 2017 κοστίζοντας στην αμερικάνικη οικονομία € 159 εκατ. την εβδομάδα, δηλαδή € 7.6 δις ετησίως.

Η Ισπανία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ξεπέρασε τις ΗΠΑ και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, στέλνοντας το μήνυμα πως οι πολιτικές που δημιουργούν διακρίσεις μπορούν να παρεμποδίσουν σημαντικά την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Η ισλαμοφοβία η οποία καλλιεργήθηκε οδηγεί πολλούς τουρίστες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη στο να επιλέγουν άλλους προορισμούς αντί των ΗΠΑ, ενώ οι Μεξικανοί πολίτες με τη στάση τους μποϊκοτάρουν την κατασκευή του τείχους του Μεξικού, το οποίο θα χωρίζει τις ΗΠΑ από το νότιο τμήμα της Βόρειας Αμερικής και αποτελούσε βασική δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου.