της Σοφίας Γκιαούρη

Για τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή, τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday o κος Ηρακλής Τσιτλακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Ο κος Τσιτλακίδης κάνει λόγο και στις προκρατήσεις για το Πάσχα, ενώ παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος για την επερχόμενη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

 

Ποια είναι η κίνηση στους χειμερινούς προορισμούς της Πιερίας; Είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο;

Η Πιερία, οι Ακτές Ολύμπου, είναι ένας προορισμός ο οποίος ενδείκνυται για όλο το χρόνο συνδυάζοντας τον ήλιο τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο όχι μόνο του ολύμπου με το τεράστιο μυθολογικό του υπόβαθρο, αλλά και των Πιερίων με το πανέμορφο χιονοδρομικό μας κέντρο στο Ελατοχώρι. Οι δημοφιλέστερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή μας είναι εκτός από την χιονοδρομία στο Ελατοχώρι , ο περιπατητικός τουρισμός σε οργανωμένα μονοπάτια στον Όλυμπο και στα Πιέρια, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο προσκυνηματικός τουρισμός, οι αρχαιολογικοί μας χώροι όπως το αρχαίο Δίον αλλά και η Βεργίνα με τους μοναδικούς Μακεδονικούς Τάφους, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η ανάβαση στον Ολυμπο και τα Ορειβατικά καταφύγια, τα σπουδαία επισκέψιμα Οινοποιία της περιοχής, τα περίφημα «λασπόλουτρα» στις αλυκές του Κίτρους, ο καταδυτικός τουρισμός, το αλεξίπττο πλαγιάς, το κανόε-καγιάκ κλπ.

Ποιοι προτιμούν την Πιερία για τις χειμερινές τους αποδράσεις; Έλληνες ή ξένοι τουρίστες;

Εκτός από τους ξένους τουρίστες, την Πιερία επιλέγει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συμπατριωτών μας για τις διακοπές του, με ένα αρκετά μεγάλο τμήμα να προέρχεται από την νότια και κεντρική Ελλάδα, και κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής, και όχι μόνο από την παραδοσιακή τουριστική μας ενδοχώρα της Βόρειας Ελλάδας.

Τι διαφορετικό προσφέρει η περιοχή; Γιατί να την επιλέξει ο επισκέπτης;

Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε απόσταση 4-5 ωρών από όλες τις γωνιές της με ασφαλή οδική σύνδεση μέσω των κυριοτέρων αυτοκινητοδρόμων της πατρίδας μας. Οι Ακτές Ολύμπου είναι ένας μοναδικός συνδυασμός ήλιου θάλασσας και βουνού και μάλιστα ενός βουνού με το τεράστιο μυθολογικό υπόβαθρο του Ολύμπου παράλληλα με τα Πιέρια Ορη. Είναι μια περιοχή μοναδική όπου ο επισκέπτης αφού βουτήξει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μέσα σε 10 λεπτά να περπατήσει μέσα στο μυθικό βουνό του Ολύμπου στο φαράγγι του Ενιπέα. Το χιονοδρομικό μας κέντρο στο Ελατοχώρι είναι απαράμιλλης ομορφιάς με εκπληκτικό τοπίο με το lift να απέχει 55 λεπτά από τον αυτοκινητόδρομο. Οι παραδοσιακοί μας οικισμοί όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Παλιά Σκοτίνα, η Παλιά Λεπτοκαρυά και βέβαια ο Παλαιός Παντελεήμονας όπου γυρίστηκαν κινηματογραφικές σκηνές από ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Ειδική αναφορά βέβαια πρέπει να κάνουμε στο Λιτόχωρο το οποίο είναι η πύλη του ολύμπου και από εκεί ξεκινούν οι περισσότεροι αναβάτες την πορρεία τους στον Μύτικα την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Όλα αυτά πλαισιώνονται από μια αρκετά ανεπτυγμένη παραλιακή περιοχή με τον Πλαταμώνα, τους Νέους Πόρρους, την Λεπτοκαρυά, την Μεθώνη, τον Μακρύγιαλο, τις Αλυκές Κίτρους, τον Κορινό, την Ολυμπιακή Ακτή και φυσικά την Παραλία Κατερινης. Όλα αυτά δίπλα σε μια οργανωμένη πόλη των 70.000 κατοίκων την Κατερίνη όπου υπάρχουν όλες οι υποδομές όπως οργανωμένη αγορά, νοσοκομείο, night life κλπ.

Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην παρολύμπια περιοχή και γενικά στην Πιερία;

Κοινή πεποίθηση όλων όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό είναι πως η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης βασισμένες στα ποικίλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής με επίκεντρο τον Όλυμπο.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού;

Εκτός από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος, οι δημόσιες υποδομές, οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ, για εμάς μεγάλη σημασία έχει η εύρυθμη λειτουργία των οδικών αξόνων και των μεθοριακών πυλών εισόδου στη χώρα, η ανάπτυξη των αερομεταφορών ώστε να εμπλουτίσουμε το μείγμα των επισκεπτών της περιοχής και με άλλες χώρες, η ανάδειξη του Ολύμπου ώστε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή όλο το έτος, και η εμπέδωση μιας κουλτούρας συνεργειών μεταξύ των τοπικών παραγωγικών μας δυνάμεων ώστε όλοι μαζί να πάμε την Πιερία και τον τουρισμό μας ακόμα πιο μπροστά.

Η κατάσταση στο Ισραήλ έχει επηρεάσει τον τουρισμό της περιοχής;

Η αστάθεια στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον με τα δυσάρεστα γεγονότα στο Ισραήλ, στην Ουκρανία, αλλά ακόμα και στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας και επηρεάζουν τον τουρισμό της περιοχής μας.

Έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για το Πάσχα; Ποια η εικόνα;

Η κίνηση για το Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εσωτερική αγορά, και μέχρι στιγμής έχουμε την εικόνα για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα μιας θετικής και ομαλής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.