Σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για τους λάτρεις του πυρηνικού τουρισμού έχει μετατραπεί το Τσερνομπίλ, όπου πριν από 32 χρόνια σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Πλέον, επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν τώρα κοντά στην ουκρανική πόλη για να εξετάσουν το στίγμα της καταστροφής.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται συνεχώς με περίπου 50.000 ανθρώπους (70% ξένοι) να το, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με το 2016 και 350% σε σύγκριση με το 2012. Στην κύρια είσοδο της απαγορευμένης ζώνης υπάρχει ένα περίπτερο αναμνηστικών ειδών – με πουκάμισα διακοσμημένα με τα σύμβολα μαύρου και κίτρινου ως ένδειξη της ραδιενέργειας και σοβιετικές μάσκες αερίων από χακί καουτσούκ.

Ωστόσο, γερμανοί βουλευτές σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής των Ομοσπονδιακών Κοινοβουλίων για την περιβαλλοντική και πυρηνική ασφάλεια πρόσφατα επέκριναν το Κίεβο για τον ακμάζοντα τουρισμό στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, επισημαίνοντας ότι στα θύματα της καταστροφής στο Τσερνομπίλ δεν έχουν καταβάλει την αποζημίωση που δικαιούνται από το 2014.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα αξιοθέατα του πυρηνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, η τουριστική έκρηξη μπορεί να εξηγηθεί από δύο βασικούς παράγοντες:

-την 30ή επέτειο από την καταστροφή το 2016 και

-την εγκατάσταση ενός νέου θόλου για τη συγκράτηση των μεταλλικών στοιχείων πάνω από τον αντιδραστήρα, ο οποίος μείωσε σημαντικά τις διαρροές ραδιενεργών υλικών . Και τα δύο γεγονότα καλύφθηκαν ευρέως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι ξεναγοί διαβεβαιώνουν τους επισκέπτες ότι τα ταξίδια στο Τσερνομπίλ είναι ασφαλή. Μια μέρα στην περιοχή είναι ισοδύναμη με δύο ώρες πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό σε όρους απορροφούμενης δόσης ακτινοβολίας. Πάντως κατά την έξοδο από το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι οι συμμετέχοντες στην περιοδεία πρέπει να περάσουν ελέγχους ακτινοβολίας

Επιπλέον, πολλά ουκρανικά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν διαμονή στις πόλεις κοντά στο Τσερνομπίλ. Οι διαμονές διαρκούν από μία έως επτά ημέρες και οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 25 και 650 ευρώ. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει επίσκεψη του νέου θόλου που καλύπτει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και τα εγκαταλελειμμένα χωριά. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι σε μερικά σημεία, τα μικρά φορητά δοσίμετρα των επισκεπτών αρχίζουν να ηχούν δυνατά, σηματοδοτώντας υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.