Το «Πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο της Κρήτης, διεθνούς εμβέλειας έργο και σύμβολο για την ειρήνη και τη συνεργασία, θα εγκαινιάσει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά την Κυριακή 14 Απριλίουκαι ώρα 12.00.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από κοινού με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του Πάρκου, και τον Πρόεδρο της TEZTOURHellas, Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με το Δήμο.

Τα εγκαίνια του νέου Πάρκου στον Καράβολα Ηρακλείου εντάσσονται στον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο Διάστημα στις 12 Απριλίου 1961.

Το 2016 είχε τοποθετηθεί η προτομή του στο χώρο του Πάρκου, με πρωτοβουλία τότε του Διεθνούς Ιδρύματος Γκαγκάριν σε συνεργασία με την TEZTOURHellas.

Με επικεφαλής της ρωσικής αποστολής τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλο) τα εγκαίνια του Πάρκου στις 14 Απριλίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους άλλοι τρεις εν ενεργεία Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποίησαν πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης συμμετέχει ο Δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, μέλος του τότε Σώματος Κοσμοναυτών της Σ. Ένωσης και ειδικός ιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.